O cantitate de aproape 30.000 de litri de vin falsificat, provenit din Bulgaria, a fost confiscat in urma unor controale desfasurate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intrucat continea apa exogena – era indoit cu apa, in termeni populari – si alcool de alta origine decat cel provenit din fermentatia mustului de struguri. Vinurile romanesti controlate de MADR nu au prezentat neconformitati. Nereguli au fost semnalate si la cartofii importati din Egipt: inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienta Egipt care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a initiat, in perioada premergatoare Pastelui, actiuni de verificare a calitatii si conformitatii tuturor vinurilor existente pe piata. In urma controalelor au fost depistate in depozitele unor distribuitori din judetele Buzau, Galati si Neamt unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificarii prezentei apei exogene, respectiv a prezentei alcoolului etilic de alta natura decat cel obtinut prin fermentarea naturala a strugurilor. Probele au fost analizate de catre Laboratorul de Spectrometrie de Masa, Cromatografie si Fizica Ionilor din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj Napoca. Rezultatele au confirmat prezenta apei exogene si a alcoolului de alta origine decat cel provenit din fermentatia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezinta elementele infractiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei si vinului 164/2015.

”In urma acestor neconformitati depistate, s-au aplicat urmatoarele masuri: retragerea de la comercializare a unei cantitati de 29.174 de litri de vin falsificat, acordarea de sanctiuni contraventionale in valoare de 80.000 de lei, sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea aplicarii legislatiei fiscale si sesizarea IGPR – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, in vederea efectuarii cercetarilor de specialitate. In baza protocolului de cooperare si a Planului comun de actiune intre MADR si ANAF pentru verificarea legalitatii desfasurarii activitatilor de productie si comercializare in domeniile produselor viticole, se monitorizeaza toate loturile de vin de masa provenite din Bulgaria”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Controale MADR: Vinul romanesc, autentic si conform

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin intermediul structurii competente cu atributii de control, a desfasurat controale tematice specifice produselor vitivinicole, atat in depozitele distribuitorilor, cat si la producatori.

Citeste si:
Vin de coronavirus. Situația e maro*
Vin de coronavirus. Situația...

vin, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, MADR

”Scopul actiunilor a fost asigurarea consumatorilor in privinta autenticitatii si conformitatii vinului romanesc. In acest sens, au fost prelevate peste 300 de probe de vin atat din productia autohtona, din toate regiunile viticole, de la majoritatea producatorilor romani, cat si din comertul intracomunitar. In urma analizarii acestora, in laboratoarele specializate din cadrul MADR pentru acest gen de determinari, nu au fost depistate neconformitati de calitate sau compozitie fizico-chimica, exceptie facand unele loturi de vin produs si imbuteliat in Bulgaria, loturi ce au fost dovedite ca fiind neconforme si prin urmare, au fost interzise la comercializare si returnate furnizorului din tara vecina”, explica reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Controale MADR: Putregai brun la cartofii din Egipt

In urma actiunilor de control desfasurate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienta Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

”Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere”, declara reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Citeste si:
Coronavirus| Platforma online care ajută fermierii să ajungă la...
Coronavirus| Platforma online...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Planuri mărețe pentru 2020: peste 500.000 de hectare de teren vor fi împădurite
Setari Cookie-uri