Consilierul BNR Adrian Vasilescu sau Ioan Aurel Pop, noul presedinte al Academiei Romana, se afla pe o lista a colaboratorilor Securitatii, alaturi de alte peste 200 de nume. Acestia s-ar fi aflat in legatura cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, potrivit unui articol din Revista 22, sub semnatura cercetatorului Madalin Hodor.

"In februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, seful Centrului de Informatii Externe, a emis un ordin prin care le cerea tuturor unitatilor subordonate sa-si actualizeze situatia surselor aflate in legatura si sa transmita datele lor complete catre UM 0503 (Cartoteca CIE)", scrie Revista 22, intr-un material care prezinta mai multe documente de arhiva.

Potrivit sursei citate, "UM 0225, unitatea care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, a intocmit un tabel continand numele colaboratorilor pe care ii avea in legatura la acea data, tabel pe care l-a inaintat conform ordinului catre UM 0503. (...) Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva lista se afla nume sonore ale intelectualitatii romanesti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Stefan Costea), ziaristi (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Stefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc."

Potrivit articolului mentionat, lista celor 200 de colaboratori este alfabetica si "insotita de mentionarea in dreptul fiecarui nume a sectorului (similarul serviciului de la directiile interne ale Securitatii n.n.) la care se afla in legatura si a ofiterului care raspundea de el (de exemplu „225 g-5”, „225 f-11”, unde 225 reprezinta UM 0225, „g” reprezinta sectorul, iar „5” indicativul ofiterului). Din document lipseste pagina a doua (de la pozitia 10 la pozitia 23) care nu a fost predata de catre SIE si a carei lipsa nu a fost se pare observata de reprezentantii CNSAS in comisia mixta atunci cand au preluat dosarul. Motiv pentru care, pana cand SIE se va hotari sa o desecretizeze si sa o predea in conformitate cu prevederile legale, nu vom sti numele celor aflati pe respectiva pagina. Pana atunci le putem citi pe celelalte 200".

Sursa foto: Revista 22

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri