Incepand cu ora 13:00 are loc un protest in fata Ministerului Educatiei fata de modul in care ministrul Valentin Popa a taiat din banii alocati universitatilor de elita pentru anul universitar 2018-2019, scrie Ziare.com.

De asemenea, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, il acuza pe Valentin Popa ca a prezentat, luni, o imagine falsa a invatamantului superior, "folosind intr-un mod manipulator cifre scoase din context".

Protestul de la MEN a fost organizat pe Facebook, protestatarii avertizand ca din cauza ministrului Popa "vor fi retrase un numar semnificativ de burse de nivel universitar, masteral si doctoral, unor universitati care au performante recunoscute in predare si cercetare".

"In schimb, castiga burse in plus universitati precum cea din Suceava, care ofera programe de studiu in aceleasi domenii ca universitatile care au pierdut locuri.

Un numar de aproximativ 1.000 studenti vor fi nevoiti sa isi plateasca studiile masterale si doctorale, cu costuri prohibitive, daca aleg sa urmeze programele unor universitati cu programe foarte atractive si solide - Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Programele de studiu umaniste si de stiinte sociale vor fi cele mai afectate.

Citeste si:
Universitatea din Bucuresti intra in greva japoneza
Universitatea din Bucuresti...

In lipsa acestor resurse financiare, universitatile respective risca sa inchida programe, sa elimine cursuri si chiar sa renunte la cadre didactice", arata organizatorii protestului.

Acestia considera deciziile ministrului Popa drept "abuzive si arbitrare" si ii cer demnitarului sa revina asupra lor.

"Exista suspiciunea legitima ca metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectata. Ministerul poate incuraja anumite universitati si domenii de studiu, dar urmand o procedura clara si transparenta, ceea ce nu este cazul acum, si fara sa afecteze autonomia universitara si desfasurarea programelor curente.

Prin acest abuz de putere, ministrul Valentin Popa se descalifica si trebuie sa isi dea demisia!", mai arata, printre altele, organizatorii protestului.

Citeste si:
Pricopie reactioneaza in scandalul dintre minister si universitati
Pricopie il contrazice pe...

Luni, Remus Pricopie, rectorul SNSPA si fost ministru PSD al Educatiei, l-a criticat pe Valentin Popa pentru modul in care a redus locurile bugetate de la cele mai performante universitati si si-a exprimat speranta ca premierul Dancila nu va da curs acestei decizii.

Care sunt cele mai afectate universitati

Conform organizatorilor protestului SNSPA de marti, universitatile care au pierdut cele mai multe locuri fata de anul trecut sunt:

1. Universitatea din Bucuresti: pierde 335 de locuri la master si 59 la doctorat (28 bugetate).
2. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj: pierde 200 de locuri la master si 42 la doctorat (19 bugetate).
3. SNSPA: pierde 150 de locuri la master si 8 la doctorat (4 bugetate).
4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi: pierde 139 de locuri la masterat si 16 la doctorat (5 bugetate).
5. Universitatea de Vest din Timisoara: pierde 32 de locuri la master si 5 la doctorat (3 bugetate)

In schimb, "Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, al carei rector suspendat este chiar ministrul Educatiei, Valentin Popa, primeste 595 de locuri la Master, cu 55 mai multe decat anul trecut, iar la Doctorat castiga 8 locuri bugetate fata de anul trecut", informeaza sursa citata.

Citeste si:
Universitatile de elita din Romania iau peste picior Guvernul PSD
Universitatile de elita din...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Anul 2018 pentru Educatie: Patru ministri, gafe si manuale gresite
Setari Cookie-uri