27 Aprilie 2018

Romanii nu considera necesar referendumul pentru redefinirea familiei si nici sustinerea cultelor de catre stat



Sprijin popular redus pentu redefinirea familiei. Romanii nu considera necesar un referendum pe aceasta tema si nici nu agreeaza sustinerea cultelor de catre stat. Desi, la nivel declarativ, se declara religiosi, diferenta pana la “practica” este foarte mare, reiese dintr-o analiza realizata de Monitorul Social.

“La prima vedere, Romania este o tara in care credinta intr-o fiinta divina este extrem de puternica si de larg raspandita. Primeaza factorul “identitate”, acordul cu valori sau principii crestine fiind, in functie de subiect, usor mai mic. Prin contrast, aplicarea in viata de zi cu zi a normelor religioase (ex. mersul la biserica) este mai putin populara”, noteaza autorii analizei.

Astfel, 99,6% dintre romani declara ca apartin unei religii, insa doar 95% cred in Dumnezeu. In acelasi timp, 89% se autoconsidera religiosi. Insa diferenta dintre teorie si practica este foarte mare.

Desi 67% sunt de acord cu afirmatia “homosexualitatea trebuie descurajata in societate”, doar 27% considera necesar sau foarte necesar referendumul privind definirea casatoriei ca fiind permisa exclusiv intre persoane de sexe diferite.

Diferenta mare intre "declarativ" si "actiune"

In acelasi timp, doar 46% cred ca Guvernul ar trebui sa sprijine raspandirea valorilor religioase.

“Actiunile propriu-zise care sa marcheze o implicare mai puternica a religiei in societate (precum un referendum pe o tema conservatoare sau sustinerea cultelor de catre stat) beneficiaza de o sustinere minoritara. Astfel, se poate trage concluzia ca religiozitatea in Romania este un fenomen complex si multi-stratificat, existand multe stadii intermediare de pozitionare intre auto-identificarea generica drept “religioasa/religios” si activism/militantism”, se mentioneaza in analiza citata.

Presedintele PDS, Liviu Dragnea a anuntat, recent, ca PSD nu renunta la referendumul de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei si ca si-ar dori ca acesta sa aiba loc in aceasta primavara.

“Pozitia mea si a PSD este cea de anul trecut. Sustinem aceasta modificare: casatoria intre un barbat si o femeie este temelia unei familii", a declarat liderul PSD.

Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, semnata de 3 milioane de cetateni. Initiativa cetateneasca a fost depusa, in Parlament, de Coalitia pentru Familie.

Acum, Constitutia prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti.



Citeste si