Colectarea selectiva a deseurilor, restrangerea teraselor in fiecare dimineata si obligativitatea amenajarii vitrinelor sunt cateva dintre masurile incluse in proiectul privind regulamentul salubrizare, igienizare si infrumusetare a Centrului istoric, aflat pe ordinea de zi a sedintei din 4 mai a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Potrivit proiectului de hotarare, persoanele juridice care desfasoara activitatea in spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta in Centrul Istoric vor avea obligativitatea de a colecta deseurile menajere si asimilabile, exclusiv in saci de plastic, pe tipuri de deseuri: hartie; plastic, PET, doze de aluminiu; sticla; deseu umed (biodegradabile si deseuri alimentare), conform Agerpres.ro.

Sacii de plastic vor fi pusi la dispozitie contra cost de catre operatorul de salubrizare.

Persoanele juridice vor avea obligatia de a detine contract de colectare deseuri cu operatorul care efectueaza serviciul public de salubrizare stradala pe aceste artere, se mai arata in proiect.

Operatorul serviciului public de salubrizare va colecta deseurile pe baza urmatorului program: luni, miercuri, vineri - hartie, carton; marti, joi, sambata - plastic, PET, doze de aluminiu, sticla; zilnic - biodegradabile si deseuri alimentare.

Tot zilnic se va efectua golirea cosurilor de deseuri stradale, iar o data pe saptamana acestea vor fi spalate.

Sursa citata mai mentioneaza ca deseurile colectate vor fi predate exclusiv operatorului care efectueaza serviciul public de salubrizare stradala pe arterele din Centrul Istoric, in baza bonului de confirmare, care va sta la baza facturarii serviciului.

Colectarea deseurilor se va realiza intre orele 4,00 - 10,00. In acest scop, operatorul va folosi autovehicule cu capacitate maxima de 3,5 tone.

Domeniul public afectat de amenajarea teraselor va fi eliberat pana la ora 4,00, astfel incat intre orele 4,00-10,00 sa se efectueze maturatul manual si spalatul arterei, de catre operatorul serviciului public de salubrizare.

Terasele, cu tot ce contin acestea, vor fi restranse/depozitate, pe o suprafata de maxim un metru de la frontul cladirii unde isi desfasoara activitatea, urmand sa fie reamplasate numai dupa ora 10,00. Nerespectarea acestor prevederi va duce la retragerea avizului de amplasament al terasei pentru anul in curs, conform sursei citate.

In afara intervalului orar 4,00-10,00, responsabilitatea mentinerii starii de salubrizare va reveni detinatorului/administratorului terasei.

Totodata, detinatorul/administratorul terasei sau al unui spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta din Centrul Istoric va avea urmatoarele obligatii: sa asigure la intrarea in spatiu cosuri pentru deseuri, cu doua compartimente (pentru deseuri uscate si umede); sa spele zilnic (cu exceptia zilelor cand temperatura diurna este sub 10 grade celsius) trotuarul aferent spatiului comercial, intre orele 10,00-10,30; pe durata iernii sa evacueze zapada si sa aplice tratament pentru combaterea poleiului pe trotuarul aferent spatiului comercial; sa spele vitrinele si sa le amenajeze corespunzator; sa amenajeze vitrinele in perioada sarbatorilor de iarna; sa asigure recipienti pentru colectarea uleiului uzat si sa il predea reciclatorilor.

De asemenea, operatorul de salubrizare va avea obligatia sa raporteze lunar la Primaria Municipiului Bucuresti, pentru fiecare agent economic in parte, cantitatile de deseuri colectate si operatia de valorificare la care a fost supuse.

Proiectul mai prevede ca persoanele fizice care domiciliaza in Centrul Istoric vor avea, de asemenea, obligatia de a colecta deseurile menajere in saci de plastic, separat pe urmatoarele categorii: hartie; plastic, PET, doze de aluminiu; sticla, iar in europubele vor fi colectate deseurile biodegradabile si cele alimentare.

Apa Nova Bucuresti va curata si spala canalele de serviciu si gurile de scurgere cel putin o data pe luna in perioada mai-octombrie si o data la trei luni in perioada noiembrie-aprilie.

Detinatorii/administratorii de spatii comerciale dezafectate/nefunctionale, aflate la parterul imobilelor, vor avea obligatia de a mentine vitrinele si fatadele curate.

Toaletele ecologice din Centrul Istoric, indiferent de detinator, vor fi spalate zilnic in perioada mai-octombrie si de doua ori pe saptamana in perioada noiembrie-aprilie.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va face de catre Directia Generala de Politie Locala a Municipiului Bucuresti si Directiile de Politie Locala ale Sectoarelor 3 si 5, contravenientul putand achita, in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, jumatate din minimul amenzii prevazute.

In Centrul Istoric, persoanelor fizice si juridice le sunt interzise abandonarea deseurilor de orice fel pe domeniul public sau privat, pentru nerespectarea acestor prevederi fiind prevazute amenzi cuprinse intre 500-5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice, conform sursei.

In raportul de specialitate se arata ca unul dintre scopurile principale al acestui regulament este implementarea conceptului "zero waste", care sa reprezinte un model de bune practici si pentru alte zone ale orasului. Se mentioneaza ca in Centrul Istoric, contractele de salubrizare sunt incheiate cu mai multi operatori de salubrizare, astfel incat in zona sunt prezente un numar mare de autogunoiere de mare tonaj, situatie care contribuie la deteriorarea carosabilului.

Totodata, se mai arata ca, in urma verificarilor, s-a constatat ca pe strazile aferente Centrului Istoric se acumuleaza cantitati de deseuri depozitate necontrolat, existand vitrine amenajate necorespunzator si foarte multe afise aplicate pe diverse cladiri, situatie care contribuie la crearea unui aspect neingrijit al unei zone de mare interes turistic

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri