Comisia Europeana a aprobat, marti, finantarea proiectului referitor la Autostrada Campia Turzii - Targu Mures, a anuntat comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, potrivit Agerpres.

"Din toate consultarile interservicii, am aprobat astazi Autostrada Campia Turzii - Targu Mures, in valoare de 248 de milioane de euro. Acest tronson atat de asteptat poate intra in linie dreapta, pentru ca incepand de maine banii vor intra in bugetul national pentru a fi folositi la realizarea acestei parti de autostrada. In timpul mandatului meu de comisar european am primit spre aprobare doar proiecte de peste 50 de milioane de euro - patru proiecte majore", a declarat Corina Cretu la Parlamentul European, unde a fost prezenta la Conferinta "Economie Durabila in Europa", organizata de europarlamentarul S&D Maria Grapini.

Primul proiect, deja aprobat, vizeaza un tronson de cale ferata, cel de-al doilea - Autostrada Sebes-Turda, in valoare de 272 milioane de euro, iar proiectul aprobat marti este cel de-al treilea din cele patru.

"Mai avem spre aprobare linia de metrou Gara de Nord - Bucuresti Otopeni, care este in faza de evaluare. Asteptam proiecte noi, pentru ca, deocamdata, banii pentru Infrastructura mare Romania ii consuma pentru proiectele fazate, care ar fi trebuit sa se termine din bugetul 2007- 2014", a precizat comisarul european.

Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019, transmite Comisia Europeana

Proiectul autostrazii A3 Campia Turzii - Ogra - Targu Mures, parte din fostul contract cu Bechtel, a fost trecut pe fonduri europene in 2014 si autoritatile sperau ca printr-o licitatie si o contractare rapida sa mai poata absorbi cat mai multe fonduri din exercitiul financiar 2007-2013 ce se incheia la final de 2015. Cu toate acestea, procedurile s-au lungit si contractarea a venit tarziu in 2015, astfel incat intregul proiect a fost "fazat", adica impartit in doua incat o parte sa fie finantata din fondurile 2007-2013, iar restul din 2014-2020.

Din fostul ciclu financiar s-a „reusit” finatarea europeana cu circa 25 de milioane de euro. Grosul de peste 240 de milioane au fost luat din noul buget european 2014 - 2020.

Lucrarile ar fi trebuit sa debuteze in 2016, dar multe probleme birocratice au tinut pe loc santierele, iar graficele si termenele initiale au fost date peste cap.

A3 Campia Turzii - Ogra - circa 56 km

> Lot 1 Ogra - Campia Turzii - 3,6 km - contract semnat cu GEIGER TRANSILVANIA SRL - WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG pentru 55,8 mil lei / Ordin de incepere: mai 2016 / Termen de finalizare: 16 luni

> Lot 2 Iernut - Chetani - 17,9 km - contract semnat cu asocierea ASTALDI SPA - MAX BOEGL ROMANIA SRL - ASTALROM SA - CONSITRANS SRL pentru 438 mil lei / Ordin de incepere: mai 2016 / Termen de finalizare: 16 luni

> Lot 3 Chetani-Campia Turzii - 10,105 km - contract semnat cu S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L pentru 280 mil lei / Ordin de incepere: mai 2016 / Termen de finalizare; 16 luni

A3 Ogra - Targu Mures

> Lot 1 - Targu Mures - Ungheni plus Drum de Legatura (9,2 km) - atribuit in 2017 catre Strabag, circa 129 milioane lei / CONTRACT INITIAL A FOST REZILIAT (cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pentru 178 mil. lei, dar reziliat la cererea constructorilor)

> Lot 2 - Lotul 2 Ungheni - Ogra (10,1 km) cu Asocierea SC STRABAG SRL - SC STRACO GRUP SRL pentru 251 mil. lei / Termen de finalizare estimat initial: mai-iunie 2017

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri