Prezentarea a fost realizata de catre consultantii Bancii Europene de Investitii, care sunt partenerii Ministerului Sanatatii si ai autoritatilor locale pentru realizarea acestui proiect.

"Spitalul Regional din Iasi va fi construit. Exista finantare si un proiect avansat. In Programul de Guvernare este asumata constructia a 8 spitale regionale la Timisoara, Targu-Mures, Constanta, Braila-Galati, Brasov, Cluj, Craiova, Iasi. Proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iasi se afla intr-o faza avansata de pregatire", a spus ministrul Pintea.

Din anul 2017, Ministerul Sanatatii beneficiaza de asistenta tehnica de la BEI pentru elaborarea documentatiei studiilor de fezabilitate, depunerea aplicatiilor de finantare si lansarea procedurilor de licitatie pentru finalizarea investitiilor aferente celor trei spitale regionale.

De curand (iunie 2018) a fost aprobata in Ministerul Sanatatii o structura specifica pentru implementarea si monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Ministerul Sanatatii va...
Citeste si: MS va infiinta un comitet pentru limitarea rezistentei antimicrobiene

Spitalul din Iasi va fi un spital regional care va functiona ca un spital de urgenta de nivel inalt, oferind servicii de ingrijire a sanatatii de inalta complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic si tratament, pentru intreaga regiune.

"Ne aflam in faza in care consultantul BEI prezinta proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iasi. Documentul cuprinde analiza cererilor si optiunile propuse, planurile functionale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operational, in conformitate cu solicitarile Ministerului Sanatatii si cu cele mai bune practici internationale pentru proiecte de acest fel", a mai spus ministrul Sanatatii.

Spitalul Regional de Urgenta Iasi va prelua rolul Spitalului de Urgenta Judetean Iasi „Sf. Spiridon” si, in conformitate cu Master Planul regional, va include si servicii noi, in prezent furnizate de catre alte spitale (pneumonologie, chirurgie pediatrica, obstretica - ginecologie si neonatologie, neurologie).

Ministerul Sanatatii sustine ca spitalul regional va fi organizat, in premiera, pe centre de servicii si va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura optimizata a spitalului regional, in general, se bazeaza pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacientilor programati de cei de urgenta si cei neprogramati.

Grupul MedLife vizeaza...
Citeste si: Grupul MedLife vizeaza dezvoltarea celui de al doilea brand

Mai mult de atat, ministerul considera ca avantajul organizarii pe centre de servicii va fi:

  • utilizarea flexibila a capacitatilor patului;
  • schimbul de cunostinte structurat in beneficiul pacientului;
  • utilizarea eficienta a resurselor;
  • calitate recunoscuta pentru partenerii externi si reputatie sporita a spitalului;
  • management clinic si cercetare.

Spitalul va fi echipat cu echipamente de inalta tehnologie, ce va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar in cazuri dificile, complexe.

Sursa foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO