23 Iulie 2018

Autoritatile locale vor aplica sistemul "platesti pentru cat arunci". Ce inseamna asta?



De la 1 ianuarie anul viitor, autoritatile publice locale vor avea obligatia sa aplice sistemul "platesti pentru cat arunci" si sa asigure recipiente separate pentru deseurile uscate si pentru cele umede.

Concret, cetatenii vor avea posibilitatea sa plateasca doar pentru deseurile menajere, care ajung sa fie eliminate la depozitul de deseuri.

O alta masura luata de Guvernul Romaniei, prin modificarile adoptate prin OUG la legea privind regimul deseurilor, se refera la contributia pentru economia circulara in valoare de 30 de lei pe tona de deseuri eliminata prin depozitare, care va fi suportata de operatorii de salubrizare.

"Pentru stimularea reciclarii materialelor si scaderea cantitatilor de deseuri depozitate, se introduce o contributie pentru economie circulara in valoare de 30 lei/tona de deseuri eliminata prin depozitare. Aceasta contributie va fi suportata de catre operatorii de salubrizare pentru cantitatile de deseuri municipale care urmeaza sa fie depozitate, in cazul in care acestea depasesc cantitatile corespunzatoare indicatorilor de performanta stipulati in contracte", explica Ministerul Mediului, potrivit Ziare.com.

Care sunt obligatiile fiecarui operator din lantul de gestiune a deseurilor

Totodata, se stabileste clar rolul fiecarui operator din lantul de gestiune a deseurilor: obligatiile cetatenilor, cetatenilor, colectorilor, operatorilor de salubrizare, producatorilor, reciclatorilor si autoritatilor publice locale.

Potrivit ministerului, in Strategia Europeana pentru produsele de plastic de unica folosinta, se propune un calendar etapizat pentru inlocuirea ambalajelor de unica folosinta, in special a celor din plastic, pentru bauturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care sa permita utilizari multiple, si cresterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piata pana in anul 2025.

Din 2019 se vor introduc indicatori de performanta, atat pentru societatile de salubrizare, cat si pentru statiile de sortare, care sa conduca la scaderea cantitatilor directionate catre depozitul de deseuri, la cresterea gradului de valorificare a deseurilor in Romania si stimularea industriei de reciclare.

Proiectul de OUG a fost lansat in dezbatere publica in februarie 2018, iar in cele cinci luni care au trecut pana in momentul adoptarii lui, Ministerul Mediului a organizat mai multe intalniri cu reprezentanti ai mediului economic, asociatii patronale, reprezentanti ai producatorilor, reciclatori, operatori de salubritate si autoritati publice locale.



Citeste si