Seful Politiei Romane, Ioan Buda, se contrazice in declaratii cand este intrebat despre aplicarea Conventiei de la Viena, in care Romania este parte si in baza prevederilor careia politistii i-au deschis dosar penal soferului care circula cu numerele de inmatriculare antri-PSD, noteaza Hotnews.ro.

Documentul a fost modificat in 2016, permitand ca pe placute sa fie doar litere, fara ca nicio tara semnatara sa aiba vreo obiectie. Nici Romania nu a avut vreo rezerva, sustine Buda, care intr-un interviu la Realitatea Tv, a sustinut ca in speta in cauza se aplica legislatia nationala, iar ulterior a afirmat ca Romania „a avut intotdeauna rezerve”. Cu toate acestea, articolul din OUG 195/2002 pe care Politia l-a invocat pentru deschiderea dosarului penal invoca chiar prevederile Conventiei de la Viena.

In cazul modificarii Conventiei, statele membre aveau termen de 12 pentru a respinge sau cere reexaminarea amendamentului propus de Belgia si adoptat in comisiile de lucru in 2015. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, prevederea actualizata a intrat in vigoare in septembrie 2016.

Mai jos este redat dialogul dintre seful Politiei si reporterul Realitatea:

Cum se aplica, vechea Conventie adoptata in 1968 sau cea modificata, intrata in vigoare in 2016?

Nu putem spune de modificarea unei Conventii, ci de abrogarea unor articole sau, daca nu, de o rezerva a unui stat pentru anumite articole din Conventie.

Adica, Romania nu era parte in Conventie, nu avea dreptul de opozitie?

Nu, intr-o Conventie nu este vorba de un drept de opozitie, este vorba de un drept de rezervare.

Intrebarea este daca a fost sanctionat soferul respectiv in baza unei prevederi abrogate?

Nu, sub nicio forma. Nu a fost sanctionat in baza unei prevederi abrogate.

Pai, din moment ce e modificata in 2016 Conventia?

S-au adus unele modificari la Conventie. Conventia are anumite articole si anumite alineate. Fiecare stat membru care este notificat are anumite rezerve cu privire la anumite articole si anumite alineate. In functie de asta, statele membre care sunt si-si mentin pozitia respectiva aplica Conventia.

Romania nu a avut nicio rezerva la aceste modificari?

Nu.

Pai si atunci cum se aplica?

Pai, se aplica legislatia nationala si ce am primit noi prin canalele de comunicare.

Pai, in legislatia nationala nu avem aceste prevederi.

Am spus si acolo, spun si acum si o sa spun intotdeauna: Noi avem trei canale importante de comunicare politieneasca prin care ne documentam cu privire la anumite aspecte: in acest sens Interpol, Europol, Acordul de la Prum prin care primim anumite informatii.

Conventia de la Viena se aplica in Romania, se aplica cu rezerve pe care Romania nu le-a avut atunci cand a fost modificata?

Discutia este in felul urmator, asa cum am spus de la inceput: Conventia se aplica cu anumite rezerve pe care fiecare stat membru le are in anumite conventii. Belgia in 2014 a amendat anumite modificari.

Si Romania nu a avut rezerve.

Ei, nu le-a avut, le-a avut intotdeauna.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri