CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani

CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani, precizand ca institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit, potrivit Agerpres.

"CNAS reaminteste furnizorilor de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, dar si asiguratilor, ca termenul de valabilitate a cardurilor nationale de sanatate emise pana la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotararea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Facem aceasta precizare deoarece in ultimele zile institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit", se arata intr-un comunicat al CNAS.

Potrivit sursei citate, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate timp de doi ani dupa data de expirare a valabilitatii inscriptionata pe suprafata din material plastic, deoarece certificatele digitale inscrise in cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. In cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019, mentioneaza CNAS.

Totodata, cardurile nationale de sanatate noi care se emit incepand cu data de 1 august 2018 au de la inceput durata de valabilitate de sapte ani, conform aceleiasi Hotarari de Guvern, aminteste CNAS.

"Masura de prelungire a duratei valabilitatii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tiparirii a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi in perioada anilor 2018 - 2019, fondurile respective urmand sa fie directionate spre alte cheltuieli din domeniul sanatatii publice. Totodata, reamintim ca acest document este personal si netransmisibil, unul din rolurile cardului national de sanatate fiind de a certifica ca serviciile medicale decontabile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Schimbări în sistemul medical românesc. Ce noi servicii vor fi...
Schimbări în sistemul medical...

Sursa foto: Shutterstock / LightField Studios

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri