Sumele de bani trimise de romanii care muncesc in strainatate au scazut in ultimii ani, cel putin din doua motive: multi si-au luat si familia si nu mai au pentru ce sa trimita bani si, cel putin in prima faza, criza financiara care a afectat toate economiile lumii, deci si veniturile conationalilor nostrii care activeaza peste hotare.

Potrivit unor estimari ale Fundatiei Lufkin pentru Antreprenoriat si Migratie (FLAME), publicate recent, numarul romanilor plecati in strainatate este de 3,5 milioane, insa sumele trimise de acestia in tara s-au redus aproape la jumatate in ultimii 10 ani, de la peste 6 miliarde de euro in 2007 la putin peste 3 miliarde de euro in 2017.

Totusi, chiar si asa, per total, in 12 ani, remiterile romanilor din strainatate au finantat economia romaneasca mai mult decat investitiile straine directe (ISD).

Adrian Vasilescu, consultant strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat, de curand, ca, din 2006 pana la finalul primului trimestru din acest an, de la romanii din strainatate au intrat in tara 45 de miliarde de euro, iar investitiile straine directe au insumat 53 de miliarde de euro. Insa statistica referitoare la remitente le contabilizeaza doar pe cele realizate prin transferuri bancare, ori in tara au intrat bani si cu “autobuzul, prin buzunare, prin posete”, astfel incat suma cu siguranta este mult mai mare, a punctat Vasilescu.

Modul in care calculeaza INS...
Citeste si: Romania, crestere economica record in UE, pe o structura subreda!

Acesti bani se duc in mare parte in consum (care inseamna cel putin TVA la stat - 19% in prezent, daca nu si alte taxe si impozite), insa unii dintre cei plecati ar vrea sa investeasca banii in tara, din aspiratia ca vor reveni candva.

De ce nu investesc romanii din diaspora mai mult in tara?

Din studiul fundatiei reiese ca 62% dintre romanii plecati ar fi interesati sa porneasca un start-up in Romania pentru ei sau familiile lor, daca s-ar indeplini minime conditii investitionale care sa diminueze riscul pentru economiile lor.

Cum, insa, aceste conditii nu sunt indeplinite, romanii economisesc tot mai mult in tarile in care s-au stabilit, fiind tinuti la distanta de degringolada fara precedent din economia si administratia din tara noastra.

Sumele economisite acolo au crescut in ultimii ani pentru ca romanii din strainatate au obtinut salarii mai mari, si-au reintregit familia, s-au stabilit in tarile de destinatie, iar multi au migrat catre tarile nordice unde veniturile sunt mai ridicate.

Eugen Teodorovici: Demnitatea...
Citeste si: Teodorovici, o noua referire la Diaspora in mesajul de 1 Decembrie

“Estimam in 2014 ca romanii din strainatate ar fi avut un potential de economisire de 24 de miliarde de euro, calculat pe venitul mediu al unui roman din Italia. (...) Anii trecuti, cea mai mare parte a economiilor lor mergea catre achizitia de case, dar in ultimii doi ani am surprins un comportament financiar schimbat catre o tendinta mai mare de economisire. (...) Romania nu trebuie sa se multumeasca doar cu aceste remitente (3,3 miliarde de euro in 2017), care au scazut si oricum merg in special in consum. Trebuie sa gaseasca metode de a atrage resursele de capital uman si financiar care se ridica, in 2017, la valoarea de 38 de miliarde de euro”, spun reprezentantii fundatiei.

Mai mult, acestia atrag atentia ca, cu cat stau mai mult placati, cu atat sansele de intoarcere scad.

Unde ajung cele mai multe transferuri din strainatate?

Dintre romanii plecati in strainatate, cei mai multi sunt in Europa (Italia, Spania, Germania si Marea Britanie), insa in ultimii trei ani tot mai multi dintre cei stabiliti in Spania si Italia spun ca vor sa plece in nord, in Marea Britanie, Germania si Austria.

De cealata parte, cele mai multe transferuri de bani au ca destinatie regiunea de Nord-Est a Romaniei care, deloc intamplator, este si cea mai saraca (are si cel mai mic PIB pe cap de locuitor).

Interviu exclusiv cu...
Citeste si: Ministrul Economiei Moldovei: Romania, locul 1 ca destinatie de export