Sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma ciocnirilor dintre manifestanti si fortele de ordine, dupa ce zeci de mii de romani au iesit in strada vineri pentru a protesta impotriva guvernului PSD in mai multe orase din tara si in capitala Bucuresti, relateaza agentiile de presa si media internationale.

Reuters scrie - intr-un articol cu titlul "Un protest antiguvernamental din Romania devine violent" - ca protestele au fost organizate si promovate de grupuri de romani care traiesc peste hotare, furioase din cauza coruptiei inradacinate, salariilor mici si tentativelor PSD de a slabi justitia intr-una dintre cele mai corupte tari din UE, potrivit Agerpres. In Bucuresti, relateaza agentia, unii protestatari au incercat sa-si faca drum spre cladirea guvernului prin cordonul de securitate, iar altii au aruncat cu pietre si sticle spre jandarmi, care au afirmat ca grupuri de "provocatori" au fost prezente in piata.

Pe masura ce protestele s-au prelungit dupa lasarea serii, oamenii legii au folosit un tun cu apa si au lansat tot mai mult gaze lacrimogene spre multime. In unele inregistrari video postate pe social media pot fi vazuti politisti batand protestatari non-violenti care isi tin mainile ridicate, noteaza Reuters.

Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la Bucuresti este si soferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat in Italia in urma cu 15 ani in cautarea unui viitor despre care spune ca Romania nu i-l putea oferi familiei sale, relateaza Reuters. Alaturi de el s-a aflat si Mihai Podut, de 27 de ani, un lucrator in constructii care a plecat din tara in 2014 si s-a stabilit in Franta, apoi in Germania.

Ei s-au alaturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale Romaniei si ale UE sub un soare arzator, scandand "Partid de hoti" si cerand demisia guvernului. Pe cladirile din jurul pietei au fost proiectate mesajele "Noi suntem poporul" si "Fara violenta". Agentia mai scrie ca intre 3 si 5 milioane de romani muncesc si traiesc in strainatate, potrivit Bancii Mondiale, sau circa un sfert din populatia totala a Romaniei. Ei au trimis acasa putin sub 5 miliarde de dolari anul trecut, o infuzie vitala pentru comunitatile rurale dintr-una dintre cele mai sarace tari din UE.

"Am plecat pentru a le asigura copiilor mei o viata mai buna, care nu era posibila atunci aici", a spus Ostafi. "Din nefericire, inca nu este posibil, oamenii care ne guverneaza nu sunt calificati si sunt corupti", a declarat el pentru Reuters, adaugand ca spera ca la urmatoarele alegeri parlamentare prezenta la vot va fi mai mare.

Romania, una dintre cele mai corupte tari din UE

In fata sediului guvernului au avut loc cu regularitate proteste dupa ce social democratii au preluat puterea si au incercat sa decriminalizeze mai multe infractiuni de coruptie. In cursul acestui an, politicienii de la putere au adoptat in parlament schimbari la codurile penale care au suscitat preocupari ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat din SUA si a mii de magistrati. Aceste schimbari asteapta acum verdictul Curtii constitutionale care a fost sesizata in mai multe randuri.

Romania este unul dintre cele mai corupte state din UE si Bruxellesul si-a mentinut monitorizarea speciala asupra sistemului sau de justitie, mai scrie Reuters. Mai multi politicieni din coalitia de la guvernare au luat in deradere protestele, afirmand ca nu inteleg de ce ar protesta romanii din diaspora. "Aproape tot sectorul public functioneaza prost, trebuie schimbat complet si inlocuit cu oameni capabili. Le-as cere politicienilor de la putere sa faca schimb de locuri cu noi, sa munceasca ca noi si sa vada cum este", a afirmat Podut.

France Presse relateaza despre eveniment intr-un articol cu titlul "Romania: gaze lacrimogene si un tun cu apa folosite pentru dispersarea unei manifestatii a expatriatilor". Agentia franceza scrie ca zeci de mii de romani, printre care numerosi expatriati, au manifestat vineri la Bucuresti impotriva guvernului de stanga. O mie de jandarmi si de politisti au intervenit pentru a evacua Piata Victoriei, teatrul ciocnirilor provocate, potrivit jandarmeriei, de "membri ai galeriilor cluburilor de fotbal".

Aproape 250 de persoane au avut nevoie de ingrijiri dupa ce au inhalat gaze iritante si lacrimogene, in timp ce in jur de zece jandarmi au fost raniti de pietrele si sticlele aruncate de protestatari, potrivit serviciilor de urgenta citate de AFP. Cu masina, cu trenul sau cu avionul, mii de persoane au venit din mai multe tari din Europa, chiar din SUA si Canada, pentru a-si exprima nemultumirea fata de "absenta progresului" in tara lor natala.

"Demisia", "Hotii", "Nu plecam", au scandat protestatarii, agitand drapele ale Romaniei si ale tarilor din care au venit. Stefan si Ileana Anghel, ambii de circa 40 de ani, au traversat Europa cu masina pentru a participa la aceasta manifestatie. "Din nefericire, nimic nu s-a schimbat in Romania. Ne-ar placea sa vedem drumuri si scoli moderne si mai ales sa nu trebuiasca sa dam mita in stanga si-n dreapta", a declarat pentru AFP Ileana, care, ca si sotul ei, lucreaza in regiunea Alicante din Spania.

Vlad, in varsta de 60 de ani, si sotia lui, au venit de la New York, unde traiesc de 30 de ani, pentru aceasta "sarbatoare a diasporei". "Coruptia si deturnarea de fonduri spre profitul guvernelor, iata ce ma deranjeaza", a spus Vlad, care lucreaza in sectorul imobiliar. "O forta este pe cale sa se nasca in acest loc, speram ca mesajul nostru va fi auzit", a adaugat el. In jur de patru milioane de romani, dintr-o populatie de 20 de milioane, lucreaza in strainatate. In 2017, ei au trimis familiilor lor ramase in Romania 4,3 miliarde de euro, respectiv aproape 2,5% din PIB-ul tarii, una dintre cele mai sarace din UE.

Petre, un inginer in retragere, doreste ca "aceasta tara sa nu mai fie condusa de o persoana condamnata. Meritam mai mult decat asta", a spus el, referindu-se la presedintele Partidului social-democrat Liviu Dragnea, care a primit in iunie o condamnare de trei ani si jumatate in prima instanta intr-un caz de angajari fictive.

Un protest anti - PSD din Romania se termina in violenta

Considerat adevaratul sef al guvernului, Liviu Dragnea este impiedicat sa ocupe postul de premier de o condamnare din 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala, noteaza AFP. De la revenirea sa la putere la sfarsitul lui 2016, PSD-ul a lansat o vasta reforma a justitiei care ameninta independenta magistratilor si vizeaza sa le permita responsabililor politici sa scape de urmarirea penala, sustin criticii acestor masuri.

Adoptata in mai multe etape, aceasta reforma a suscitat un val de contestare de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist in 1989, cu aproape jumatate de milion de persoane in strada in februarie 2017.

Luna trecuta, majoritatea de stanga a obtinut de altfel demiterea sefei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, care a obtinut in ultimii ani succese notabile in lupta impotriva acestui flagel, elogiate de Bruxelles, mai scrie AFP.

Financial Times titreaza ca "Un protest antiguvernamental din Romania se termina in violenta", mentionand ca aproape 250 de oameni au fost raniti dupa ce protestatarii au avut mai multe ciocniri cu politia. Potrivit site-ului FT, circa 100.000 de protestatari au venit in Piata Victoriei, solicitand demisia guvernului social-democrat. Ei au criticat ceea ce au numit tentative de a slabi statul de drept, printre care si demiterea principalului procuror anticoruptie in urma cu o luna.

Financial Times mentioneaza ca protestul a inceput pasnic, dar a degenerat atunci cand manifestantii au incercat sa strapunga cordonul din fata guvernului, iar politia a raspuns in forta, utilizand in cele din urma gaze lacrimogene si tunuri cu apa. "Expatii romani pun in scena un imens protest antiguvernamental la Bucuresti", scrie Washington Post, care preia relatarea evenimentului facuta de Associated Press.

AP mentioneaza ca unii participanti au intrat in conflict cu politia cand au incercat sa sparga cordonul din jurul guvernului si precizeaza ca mai multe persoane au fost retinute. Politia a folosit in repetate randuri gaze lacrimogene si, seara tarziu, un tun cu apa. "Un protest a zeci de mii de oameni impotriva coruptiei din Romania duce la violenta", scrie si New York Times, care estimeaza numarul participantilor la manifestatie la 100.000.

"Vrem democratie si legi care apara cetatenii, nu politicienii", a declarat Moise Maracine, de 33 de ani, care a venit cu avionul din Marea Britanie, unde traieste si are propria afacere.

La randul lui, Stelian Onchioiu, de 43 de ani, care lucreaza la Dublin ca sofer, a declarat pentru New York Times ca vrea sa se intoarca in tara "pentru ca vreau sa schimb sistemul din Romania". Dupa un deceniu in armata, romanul spune ca traieste de doi ani in Irlanda. "Este important sa ne intoarcem", a spus el. "Este prea multa coruptie", a adaugat Stelian Onchioiu.

New York Times mentioneaza ca unii dintre protestatari au aruncat cu sticle si pietre in jandarmi si ca tensiunile au crescut in intensitate in cursul noptii. Publicatia mai noteaza ca la putin timp dupa ora locala 23.00, fortele de securitate au inceput sa-i disperseze cu forta pe protestatari din Piata Victoriei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri