Jandarmii prezinta armele si munitia folosite la protestul din 10 august: Sunt neletale si certificate

Jandarmii au prezentat luni armele si munitia folosite in timpul interventiei din Piata Victoriei, la protestul diasporei din 10 august. Un subofiter a aratat in poligonul Jandarmeriei cum functioneaza armamentul si a insistat ca gazele sunt neletale, inofensive si se trag la unghi de 60 de grade.

Armamentul din dotare si munitia aferenta folosite la protestul din Piata Victoriei din 10 august nu sunt letale, a declarat, luni, maistrul militar Alexandru Dinica, plutonier sef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane, la un exercitiu demonstrativ cu munitia folosita la activitati de ordine publica, potrivit Agerpres.

"Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenada de mana corp cauciuc, arma lansator calibru 38 si pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o raza de dispersie mai mare decat spray-ul individual de mana, toate au aceeasi concentratie, dar difera litrajul - sunt neletale si sunt certificate de toate organizatiile si comisiile in drept. O parte din munitii nu sunt de productie romaneasca. Grenada este de productie romaneasca, este facuta la Mija (Uzina Mecanica Mija, Dambovita - n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate in Italia. Ca eu sa pot sa o aduc din Italia sa o folosesc, imi trebuie certificate din toate tarile prin care tranziteaza munitia pana sa ajunga la mine. Nefiind atestata si omologata, nu i se permite accesul in tara respectiva", a precizat Dinica.

In cadrul demonstratiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

"Grenada de mana - corp cauciuc, compusa din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se monteaza prin infiletare. Inauntru, in afara de acel tub de carton, avem o pudra de talc amestecata cu o pulbere de gaz lacrimogen. In momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe si pulberea este degajata in atmosfera. Este neletala, nu provoaca vatamari letale. In continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lanseaza din arma lansator, cu care nu se trage lovitura directa. De asemenea, este neletala. Concentratia de gaz este aceeasi ca la grenada corp-cauciuc si ca la pulverizatorul de capacitate marita. Doar ca, diferenta dintre ele, lovitura care pleaca din corpul cartus este incandescenta la momentul parasirii armei. In clipa in care ajunge in contact cu solul, emana vaporii de gaz. Se trage in sus, intre 45 si 60 de grade. Nu se foloseste lovitura directa, pentru ca nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu sase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate marita, are o capacitate de sapte litri de substanta activa, concentratie de 1%", a aratat oficialul Jandarmeriei.

Citeste si:
Focar de COVID-19 la Inspectoratului de Jandarmi din Brașov
Cinci jandarmi din Brașov,...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Un numar de 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale la mitingul din Piata Victoriei din Capitala, potrivit unei informari a ISU Bucuresti-Ilfov.

Munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate si garantie”, precum si „declaratie de conformitate”, scrie Digi24. Acestea sunt:

- cartus calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru arma lansator; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- grenada de mana cu efect iritant lacrimogen; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

Citeste si:
Moga: Jandarmi, nu mai bateti oameni care respecta legea
Noul ministru de interne:...

- pulverizator de capacitate marita 6,6 l cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS concentratie 1%;

- pulverizator de mana 60-100 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 400 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 150 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentratie 1%);

Citeste si:
Record de legi adoptate fara dezbatere de Senat
Numar record de legi adoptate...

- cartus calibru 40 mm pentru arma lansator cu efect iritant lacrimogen-incarcatura cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri