Proprietarii de terenuri au obligatia de a elimina ambrozia in fiecare an, pana pe data de 5 iunie, pentru ca polenul acestei plante provoaca rinite alergice. In caz contrar, cei care nu iau masurile necesare pentru a evita instalarea si raspandirea acestei plante vor fi amendati cu sume de pana la 20.000 de lei.

"A fost pe ordinea suplimentara, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea buruienii ambrozie (...) In primul rand, vorbim de masuri de informare, Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia publicului un site specializat cu informari strict pe aceasta planta daunatoare al carei polen provoaca rinite alergice.

De asemenea, vor fi transmise brosuri de informare catre toate unitatile administrativ-teritoriale si catre toti detinatorii de terenuri si nu numai, in zonele in care se dezvolta aceasta planta", a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri vor primi sanctiuni daca nu elimina in fiecare an, pana pe 5 iunie, ambrozia de pe propriile terenuri.

"La nivelul fiecarui unitati administrativ-teritoriale va fi centralizata situatia terenurilor pe care se dezvolta aceasta planta si va fi intocmit un centralizator, pana pe data de 25 mai din fiecare an, in legatura cu terenurile pe care se dezvolta aceasta planta.

De asemenea, vor fi luate masuri de informare a proprietarilor terenurilor respective sa combata raspandirea acestei plante, obligatia fiind sa o elimine de pe terenuri pana pe data de 5 iunie, in fiecare an, adica pana in momentul in care infloreste, ca de fapt asta este problema.

Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica in teren daca au fost implementate aceste masuri. Evident, normele de aplicare prevad si sanctiuni", a precizat Nelu Barbu.

Amenda de pana la 20.000 de lei

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 8 martie, Legea privind combaterea buruienii ambrozia, potrivit caruia cei care nu iau masurile necesare pentru a evita instalarea si raspandirea acestei plante vor fi amendati cu sume de pana la 20.000 de lei.

"Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventiv invazive si eliminarea prezentei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane", potrivit proiectului de lege.

In scopul distrugerii ambroziei si prevenirea raspandirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creste ambrozia vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv, cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice, "masurile urmand sa fie mentinute pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii", noteaza Ziare.com.

Si beneficiarii lucrarilor de constructie au obligatia sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrari.

"In vederea stabilirii solutiilor corespunzatoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturi si Dezvoltarii Rurale desfasoara anual campanii de informare si constientizare impreuna cu partenerii locali, stabilind masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si eradicarea acestei plante", se arata in proiectul adoptat de Camera Deputatilor in 7 februarie.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment.

"Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole care nu se conformeaza prevederilor din avertisment si se sanctioneaza cu amenda de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice si cu amenda de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice", potrivt sursei citate.

Verificarea si constatarea nerespectarii prevederilor legii, precum si aplicarea sanctiunii se fac de catre o comisie mixta, construita prin ordin al prefectului, formata din specialisti desemnati din cadrul directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipului Bucuresti, comisariatelor judetene ale garzii nationale de mediu, directiilor judetene de sanatate publica si autoritatii publice locale pe a carei raza teritoriala se face controlul.

Polenul acestei plante provoaca alergii severe. Ambrozia a fost declarata de catre expertii Comisiei Europene o "specie periculoasa pentru sanatate".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri