12 Septembrie 2018

IRSOP: Un sfert dintre romanii de la ORAS, care obtin venituri regulate, traiesc inghesuiti si ingheata in casa



Locuintele romanilor sunt tot mai deteriorate de la an la an din cauza vechimii, a lispsei resurselor financiare pentru reparatii si din cauza numarului insuficient de locuinte noi. In aceste conditii, in 2018, un sfert dintre romanii de la ORAS traiesc inghesuiti si in frig. Mai mult, este vorba de romanii care obtin venituri constante si au cel mult 65 de ani.

Dintr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) rezulta ca din populatia urbana, 20-65 ani cu venit stabil, 72% au cel putin o urgenta locativa.

In acelasi timp, in una din patru gospodarii locatarii se confrunta cu spatiul insuficient si cu frigul din casa. In acelasi timp, una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica. Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.

Nu sunt luate in calcul persoanele vulnerabile

Si aici este de mentionat faptul ca studiul nu acopera zonele rurale si nici persoanele cele mai vulnerabile. Practic, esantionul de 600 de persoane intervievate este reprezentativ pentru 6,5 milioane de persoane, cele mai stabile din punct de vedere financiar.

"Fara indoiala ca situatia locuintelor din mediul rural este si mai dificila", sustin reprezentantii IRSOP.

In aceste conditii, finantarea cresterii confortului locativ este o urgenta pentru dezvoltarea si incluziunea sociala, in conditiile in care veniturile gospodariilor sunt prea mici, economisirea e expusa la nevoi si tentatii multiple si observam ca persista teama de credit, spun realizatorii studiului.

La capitolul venituri, din sondaj rezulta o medie pe gospodarie de 4.000 de lei/luna. Insa 31% dintre participanti spun ca au venituri mai mici de 3.000 de lei pe luna pe gospodarie. La polul opus se afla cei care incaseaza venituri de peste 5.000 de lei pe luna pe gospodarie (26%).

Cat ne ramane din venit, dupa ce achitam toate cheltuielile lunare?

Cercetarea merge mai departe, pentru a vedea cat din acest venit ramane fiecarei gospodarii dupa achitarea tuturor obligatiilor lunare. Este vorba de stabilirea venitului net disponibil, care este mai mic sau egal cu 500 de lei pentru jumatate din gospodariile participante (mediana). Mai mult, 26% dintre participantii la sondaj au un venit disponibil pe gospodarie mai mic de 200 de lei. Majoritatea (41%) beneficiaza de un venit disponibil intre 200 si 1.000 de lei, iar 33% - peste 1.000 de lei.

Acest venit disponibil ar putea fi utilizat pentru repararea locuintelor, alaturi de un credit bancar.

Dar intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un credit pentru a-si finanta renovarea casei sau cumpararea unei locuinte, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinile economice care au dus la inflatie accelerata si cresterea dobanzilor (ROBOR)

In prezent, romanii prefera sa utilizeze economiile (44%) sau venitul curent (32%) pentru renovarea locuintei.

Reticenta fata de credit, foarte ridicata

Daca vorbim de un credit la modul general, reticenta este chiar mai mare: doar 10% dintre participanti spun ca s-ar indatora la banca, iar dintre acestia 67% ar lua creditul doar pentru locuinta (reparatii sau cumparare). In acelasi timp, 40% dintre respondenti spun ca au deja un credit si nu mai vor altul, iar nu au credit, dar nici nu vor.

O solutie pentru finantarea cheltuielilor cu locuinta (reparatii, renovare, cumparare) ar fi sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ (bauspar). In prima faza, acesta stimuleaza economisirea (pentru care clientul primeste dobanda si prima de la stat), iar ulterior se acorda creditul (daca este solicitat) cu dobanda fixa pe toata perioada.

Momentan, insa, sistemul este blocat de cativa ani, insa noua lege a fost adoptata de Parlament si urmeaza sa apara si normele metodologice de aplicare.

Cu toate acestea, realizatorii studiului considera ca sistemul bauspar (format din doua banci specializate in Romania) poate recruta clienti mai ales dintre persoanele care nu au si spun ca nu vor un credit in general (cei 50%).



Citeste si