Mai putin de jumatate dintre copiii care ar putea beneficia de tichete sociale au accesat acest drept. Numarul cererilor a scazut lunar, avertizeaza specialistii din domeniu, care propun o serie de solutii printre care cresterea pragului de venit pentru copiii eligibili si a valorii stimulentului, o campanie de informare si implicarea autoritatilor locale, in special in zonele rurale, unde 1 din 11 copii se culca flamand noaptea, iar 2 din 3 familii au fost nevoite sa cumpere alimente ieftine sau in cantitati mai mici.

In 2015 a fost adoptata Legea 248 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii defavorizate prin tichete sociale pentru gradinita, in valoare de 50 de lei. Fondurile au fost alocate de la bugetul de stat pentru toti copiii defavorizati socio-economic, cu varste intre 3 si 6 ani. Stimulentul educational introdus de lege se acorda in cadrul unui program de interes national de prevenire a abandonului scolar in randurile copiilor saraci si se aplica in baza normelor metodologice dezvoltate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale. Legea are la baza programul pilot Fiecare Copil in Gradinita al Asociatiei OvidiuRo, implementat timp de cinci ani (2010-2015) in 45 de localitati.

Numarul estimat de copii care ar putea beneficia de aceasta lege variaza intre 111.396 (2016) si 107.190 (2017). In medie insa, de lege au beneficiat intre 70.000 de copii (2016-2017) si sub 46.500 de copii (2017-2018) – respectiv intre 62% si 43% dintre copiii estimati ca fiind potentiali beneficiari. Dintre acestia, in medie, intre 65% si 71% au avut o prezenta buna la gradinita, potrivit Reality Check, asociatia nonguvernamentala care a realizat o evaluare privind implementarea programului reglementat de Legea 248/2015.

Pentru ca aceasta lege sa isi atinga scopul de a creste prezenta copiilor saraci la gradinita, e necesar ca ea sa ajunga la toti copiii saraci estimati ca eligibili din punctul de vedere al veniturilor si sa aiba un mecanism de monitorizare care sa asigure cheltuirea corecta si eficienta a banilor publici, precizeaza Reality Check.

Analiza finala arata ca sunt mai multe cai prin care legea poate fi aplicata cu succes, insa in toate acestea este necesar sa existe o comunitate toleranta si cel putin o institutie publica, ideal primaria, dar posibil si scoala, care sa isi asume rolul de motor al implementarii legii, evidentiaza ONG-ul, care face o serie de recomandari.

Recomandari pentru aplicarea cu succes a legii

Recomandari:
1. Monitorizarea si evaluarea la nivel national, prin continuarea studiilor si crearea unui mecanism anual de analiza
2. Implicarea autoritatilor si institutiilor judetene in procesul de monitorizare si mentorat pentru angajatii primariilor si gradinitelor
3. Simplificarea si revizuirea normelor metodologice, cu privire la eligibilitate, intocmirea dosarului si a procedurilor administrative;
4. O mai buna informare a tuturor (angajati publici, parinti) cu privire la lege.
5. Analiza cu privire la oportunitatea cresterii pragului de venit pentru copiii eligibili si a valorii stimulentului.

Majorarea cuantumului tichetului social reprezinta o solutie la numarul redus de cereri, considera Elena Solomonesc, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

„Sunt convinsa ca de acest beneficiu nu stiu cei mai multi, altfel nu se explica cum avem doar 31.000 (n.r. beneficiari de tichete sociale). Dar, integrat intr-un pachet mai consistent sigur ca atrage atentia. Si la nivelul oraselor sigur nu e atractiv. O marire a cuantumului, care se impune dupa trei ani, si o integrare intr-un pachet de beneficii sociale sigur ca l-ar face vizibil altfel. Interesul nostru asta este: sa stie oamenii, sa il ceara si sa beneficieze si de bani, dar mai ales de educatia din gradinita”, a spus Solomonesc in cadrul intalnirii de prezentare a monitorizarii legii 248/2015.

Ministerul Educatiei Nationale (EDU) nu are o statistica a copiilor care beneficiaza de tichete sociale pentru gradinite, dar va incepe monitorizarea acestora si va aduna datele, a dat asigurari Marinela Dinu, director Inspectii Scolare si Evaluare din Ministerul Educatiei Nationale.

Mai mult, in cadrul campaniei de inspectie scolara din invatamantul prescolar, educatoarele vor fi consiliate de inspectorii scolari in privinta legii tichetelor sociale pentru gradinite, a mai spus secretarul de stat.

Reprezentant Sodexo: O treime nu o sa aplice niciodata pentru tichete sociale

Catalin Cojocaru, manager national de vanzari la Sodexo, unul dintre cei trei emitenti de tichete de masa, considera ca o treime din potentialii beneficiari nu o sa aplice niciodata pentru tichete sociale pentru gradinita pentru ca nu isi permit sa duca copiii curati la gradinita si sa le asigure materialele necesare, vizate fiind, in special, familiile din mediul rural.

„In opinia mea, o treime nu o sa aplice niciodata si o treime ar putea sa fie un castig real, sa ajungem la vreo 70.000. In fiecare luna aplica mai putini. Daca ar fi sa ne luam dupa cifre, e un dezastru, pentru ca, in primul rand, nu au depus cererile si se trezesc cam la o luna, doua dupa ce incepe scoala”, sustine Cojocaru.

Sursa foto: Facebook Reality Check

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri