Mai multe asociatii de pacienti si-au manifestat nemultumirea, joi, fata de faptul ca senatorii au modificat Legea 185 privind asigurarea calitatii in sistemul sanitar, adoptata anul trecut si care prevedea evaluarea in vederea acreditarii a tuturor unitatilor sanitare, potrivit Agerpres.

"Alianta Pacientilor Cronici din Romania, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania isi manifesta uimirea si ingrijorarea fata de faptul ca senatorii isi schimba votul la 360 de grade pe parcursul unui singur an. Daca in 2017, acestia au adoptat Legea 185 privind asigurarea calitatii in sistemul sanitar, supunand evaluarii in vederea acreditarii a tuturor unitatilor sanitare, in 2018 senatorii au votat modificarea acestei legi si exceptarea de la evaluare si acreditare a cabinetelor de medicina de familie si medicina dentara. (...) Ii intrebam si cum argumenteaza aplicarea unor masuri diferentiate pe tipuri de unitati sanitare? Calitatea nu este oare un concept care ar trebui aplicat cu aceeasi masura tuturor unitatilor?", afirma reprezentantii pacientilor, intr-o informare de presa.

Ei cer parlamentarilor sa retraga proiectul de lege. "Consideram ca unii dintre parlamentari, care, de regula, se trateaza in strainatate nu sunt interesati de calitatea serviciilor medicale sau de binele pacientilor. Vorbesc adesea ca pacientul este in centrul sistemului sanitar, dar acesta este doar un slogan. In realitate, impun reguli dupa cum le dicteaza propriul interes. Solicitam ca in al 12-lea ceas acest proiect sa fie retras si sa se aplice aceeasi unitate de masura tuturor unitatilor medicale pentru binele pacientilor", transmit organizatiile citate.

Fostul ministru al Sanatatii, Florian Bodog, a comentat modificarea Legii printr-o postare pe Facebook: "Ieri, in Senat, am decis exceptarea cabinetelor medicilor de familie si de medicina dentara de la evaluarea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), aceasta evaluare urmand a se realiza ca si pana in prezent de catre Casele Judetene de Sanatate. Initiativa apartinand grupului UDMR a fost sustinuta de catre Comisia de Sanatate si a votata in unamitate de catre toti colegii senatori. Personal am sustinut-o pentru ca ea este favorabila atat medicilor, cat si pacientilor. Am prevenit astfel o birocratizare excesiva a activitatii cabinetelor medicale si ii vom scuti pe medici si pe pacienti de cheltuielile suplimentare implicate de evaluarea ANMCS".

Sursa foto: Shutterstock / Blue Planet Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri