Ministerul Educatiei a adoptat Codul de etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, care interzice meditatiile contra cost pentru elevii de la clasa, dar si acceptarea unor sume de bani sau alte bunuri materiale din partea scolarilor.

In Monitorul Oficial a fost publicat deja Ordinul Ministerului Invatamantului 4831 din 30 august privind aprobarea Codului-cadru de etica al personalului didactic din invatamantul preuniversitar.

Interzis la meditatii

Concret, profesorilor le este interzisa orice activitate care genereaza coruptie, precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, in vederea obţinerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea“, noteaza Adevarul.

De asemenea, dascalii nu mai au voie sa dea meditatii contra cost elevilor de la clase si nici sa favorizeze vreun scolar. In caz contrar, dascalii ar putea fi sanctionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din functie sau concedierea.

„Pe noi ne-a interesat in mod particular interzicerea profesorilor sa faca medidatii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca si cum elevul ar plati pentru a obtine o anumita nota. Ne-au sesizat multi parinti cu privire la copiii lor care sunt constransi de profesorii de la clasa sa faca meditatii pe sume exorbitante. Iar daca nu accepta, elevii sunt sanctionati la note. Or, miza notelor este destul de importanta. De pilda, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal“, explica presedintele Federatiei Nationale a Parintilor din Romania (FNAPR), Iulian Cristache, pentru Adevarul.

Ce este Codul de etica?

Potrivit Adevarul, Codul de etica presupune un ansamblu de reguli morale si de atributii pe care un profesor trebuie sa le indeplineasca pe parcursul anului scolar. In relatia cu elevul, de exemplu, dascalul trebuie sa-i ofere atat protectie fizica, cat si morala si psihica. Drept urmare, profesorul are datoria de a sesiza orice forma de violenta verbala sau fizica, oricare forma de discriminare, neglijenta sau exploatare asupra elevului. Mai mult decat atat, cadrul didactic trebuie sa tina cont si de alte indatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si in afara acesteia. De asemenea, un profesor trebuie sa-i recomande elevului materiale scolare, deschise si gratuite, nu sa impuna elevului materiale scolare contra cost.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri