Un cutremur de magnitudine 5,8 s-a produs, duminica dimineata, in zona seismica Vrancea, in judetul Buzau. Cutremurul s-a resimtit destul de puternic si in Bucuresti. Raed Arafat, secretar de stat si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a declarat, in direct la Digi24, ca au fost trimise echipe pe teren, in recunoastere, si ca nu au fost inregistrate, deocamdata apeluri de urgenta la 112. De asemenea, Raed Arafat a explicat si de ce nu se primesc alerte prin sistemul RO ALERT intr-o astfel de situatie.

Pana acum colegii pompieri nu raporteaza nicio paguba. La Intorsura Buzaului a fost o scurta intrerupere de curent. Nu am avut probleme de comunicatii dupa acest cutremur.”, a declarat Raed Arafat.

Seful DSU a subliniat ca RO Alert nu trimite avertizari inaintea producerii unui cutremur din doua motive, iar tarile in care se trimit astfel de alerte, se fac exercitii de pregatire a populatiei de ani de zile. „In primul rand, este foarte greu de prezis. Chiar daca vine o informare cu 10 secunde inainte, riscul de a induce panica este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem sa il folosim astfel, desi avem planuri in viitor, insa doar dupa ce identificam partea de folosire a populatiei, care nu trebuie sa intre in panica si sa fuga pe scari sau la lift”, a explicat Raed Arafat pentru Digi24.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminica dimineata, la ora locala 3:38, in zona seismica Vrancea, scrie Agerpres.

Seismul a avut loc in judetul Buzau, nu in Covasna cum a anuntat anterior INFP, iar adancimea la care s-a produs a fost si ea revizuita la 150 de kilometri.

Astazi se implinesc 42 de ani...
Citeste si: 42 ani de la cutremurul din 1977: 1 MIL. locuinte ar fi afectate azi

Cutremurul a avut loc produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Intorsura Buzaului (37 km), Targu Secuiesc (48 km) si Valenii de Munte (53 km).

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
RO-ALERT va transmite avertizari pentru fenomene meteo extreme