Legea care poate salva vieti in magazine in timpul unui cutremur este neaplicata in Romania de trei ani

In cazul unui cutremur de peste 6 grade, Romania va avea cateva mii de victime doar in magazine, pentru ca nu aplica legea. Este vorba despre Ordinul 393/2015 emis de Ministerul Dezvoltarii, care nu are prevazute contraventii. In lipsa lor, nimeni nu-l pune in aplicare, pentru ca nu risca nimic.

Ordinul 393/2015 transforma in litera de lege un regulament tehnic care se refera la rafturile metalice, respectiv "Ghidul privind proiectarea anti-seismica a structurilor metalice de tip rafturi". Teoretic, toate cele 150 de magazine cash-and-carry, magazine DIY si toate depozitele logistice ar trebui sa tina seama de acest regulament. In realitate, in aproape toate magazinele si depozitele romanesti sunt rafturi metalice obisnuite, riscante in caz de cutremur.

Daca Ordinul ar fi pus in aplicare de catre Inspectia de Stat in Constructii, magazinele si depozitele ar avea de ales intre trei variante:

  • sa-si schimbe toate rafturile existente cu unele proiectate sa reziste la seisme, (costuri in plus de 200%, durata de implementare foarte mare)
  • sa-si ranforseze rafturile existente in acord cu reglementarile tehnice din Ordin, operatiune ce ar mari investitia in solutia initiala de depozitare cu 100% si ar dura destul de mult timp
  • sa achizitioneze o solutie de baza antiseismica pentru rafturi, ce aduce un plus de cheltuieli de doar 50%, la o durata de executie destul de scurta.

Cea mai ieftina solutie, cea de achizitionare de baze antiseismice, este disponibila in Romania prin Baibia Kind, o firma ce ofera, din 1995, solutii profesionale de depozitare. Baibia Kind este unic importator pe Romania al dispozitivului Ridg-U-Rak (produs in SUA), ce se monteaza la baza raftului si preia energia cinetica produsa in timpului unui cutremur.

Dispozitivul anuleaza efectul de balans al rafturilor, astfel incat paletii de marfa depozitati pe acestea nu mai cad, marfa nu se mai distruge iar operatorii depozitelor si clientii magazinelor nu mai sunt in pericol sa fie striviti.

Daca intr-un depozit riscul apartine doar angajatilor, care cunosc bine incintele, au echipamente de protectie si stiu procedurile de salvare, in Romania exista si peste 150 de magazine in care oameni simpli fac cumparaturi printre rafturi fara protectie seismica, iar riscul de accidentare si chiar moarte intre astfel de rafturi, in timpul unui cutremur, poate fi foarte mare.

"Din 2016, nu am vandut nici un dispozitiv Ridg-U-Rack in Romania desi, la ce risc seismic are tara noastra, ma asteptam ca acest lucru sa se intample. In plus, nici eu, nici concurentii mei nu am vandut macar rafturi anti-seismice. Ma intreb, asadar, ce fel de rafturi sigure se folosesc in Romania si unde anume", spune Mircea Ionica, proprietarul Baibia Kind.

In opinia lui Mircea Ionica, statul roman va purta responsabilitatea unei eventuale morti colective, in caz de cutremur desfasurat ziua, cand magazinele sunt pline cu oameni. " Inspectia de Stat in Constructii trebuie sa afle urgent unde se pune in pericol siguranta oamenilor si sa ia masurile de rigoare. Nu trebuie sa asteptam o tragedie, cum a fost cea de la Colectiv, in urma careia s-a reglementat riscul la incendiu. Au trecut trei ani de cand s-a emis ordinul 393. Hai sa-l si aplicam".

Cifrele privind numarul de vizitatori ai celor 150 de magazine DIY din Romania arata ca un cutremur desfasurat cand care acestea sunt deschise poate duce la ranirea sau moartea a mii de oameni. Rafturile lungi de douazeci de metri si inalte de cinci metri vor incepe sa se miste, sa se incline, din ele vor incepe sa cada marfurile, totul sfarsind cu un raft cazand peste alt raft, care doboara alt raft, si tot asa pana cand acel magazin va deveni, prin efectul de domino, o capcana a mortii.

"Investitia in Ridg-U-Rack evita pierderile de vieti omenesti in cazul unui cutremur mare, si distrugerea marfurilor de pe rafturi care altfel ar putea fi distruse integral, adica economii de 3-4 milioane de euro/magazin ", mai spune reprezentantul Baibia Kind.

Mircea Ionica spera ca macar asiguratorii ce opereaza in Romania sa faca demersuri pentru a preveni o catastrofa. "In caz de cutremur, cei care platesc daunele sunt asiguratorii, nu proprietarii magazinelor si depozitelor. Daca ar conditiona incheierea asigurarilor de investitii in rafturi anti-seism, riscul lor de daune in caz de cutremur ar fi cu mult mai mic".

In Statele Unite, Ridg-U-Rack este popular mai ales in California, stat cu risc seismic ridicat, ca Romania, si a inceput sa fie impus, de asiguratori, retailelor si operatorilor logistici, la fel cum sunt impuse in Romania extinctoarele si sprinklerele inainte de incheierea unei asigurari de incendiu.

Fondata in 1995, compania Baibia Kind se afla in Top 5 furnizori de mobilier pentru magazine si spatii industriale, carucioare, sisteme de acces si de depozitare, rafturi pentru magazine si depozite, sisteme de depozitare paletizata, sisteme de depozitare Cantilever si Carton Flow si sisteme de arhivare. Detalii pe www.baibia.ro

Setari Cookie-uri