Parchetul General a anuntat, miercuri, ca a solicitat si este in curs de desfasurare un control la spitalele care au tratat victimele de la Clubul Colectiv pentru a verifica modul de aplicare a planului pentru supravegherea, prevenirea si limitarea infectiilor nosocomiale. In prezent sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale.

”In cauza disjunsa din dosarul cunoscut generic sub numele de ,,Dosarul Colectiv”, se efectueaza in continuare urmarirea penala pentru infractiunile de ucidere din culpa in forma agravata, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, privind interventia autoritatilor si acordarea primelor ingrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenta medicala acordata acestor victime, imprejurarile legate de posibile infectii nosocomiale si de actiunile ori inactiunile functionarilor publici in legatura cu transferul persoanelor vatamate la unitati de spital din strainatate”, au transmis, miercuri, reprezentantii Parchetului General, potrivit Digi24.

Potrivit acestora, sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale avand ca obiective, printre altele, si ”constatarea unor indicii privind incalcarea normelor de acordare a asistentei medicale”. In plus, persoane vatamate au fost audiate in legatura cu asistenta medicala si posibile infectii asociate asistentei medicale.

”De asemenea, au fost formulate solicitari catre diferite autoritati privind documentarea faptelor, fiind identificate si ridicate mai multe inscrisuri, au fost audiati martori, parti civile (apartinatori ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunand inscrisuri, urmand a se proceda la continuarea acestor activitati. S-a solicitat si este in curs de efectuare un control al autoritatilor competente la spitale care au acordat asistenta medicala victimelor de la Clubul Colectiv in scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes si in raport de dispozitiile Ordinului nr.916/2006 aflat in vigoare, existenta si modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale”, au mai transmis reprezentantii Parchetului General.

Potrivit documentului, dupa finalizarea documentarii urmeaza sa se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize.

La data de 31.10.2015, cauza privind incidentul din Clubul Colectiv a fost preluata de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin ordonanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica - Biroul de criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Continuarea cercetarii la fata locului s-a efectuat de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impreuna cu organele de politie, incepand cu dimineata zilei de 31.10.2015.

La data de 28 aprilie 2016, prin rechizitoriu, s-a dispus trimiterea in judecata a opt inculpati pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa in forma agravata, vatamare corporala din culpa in forma agravata si nerespectarea/neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, privind decesul a 64 de persoane si vatamarea corporala a altor 20 de supravietuitori.

Totodata, in dosarul disjuns, s-a intocmit un al doilea rechizitoriu, la data de 12 iulie 2018 fiind trimisi in judecata un inculpat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa in forma agravata, avand ca urmare decesul a 64 de persoane, vatamare corporala din culpa in forma agravata, avand ca urmare vatamarea corporala a 64 de persoane si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, si a 7 inculpati (5 persoane fizice si doua persoane juridice), sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa in forma agravata, avand ca urmare vatamarea corporala a 44 de persoane.

Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recenta a Romaniei – incendiul din clubul Colectiv. Dupa seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alti aproape 200 au fost raniti.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri