Presedintele Klaus Iohannis a salutat, joi, faptul ca dupa luna mai 2019 nu va mai exista nicio restrictie pe piata muncii din Elvetia pentru cetatenii romani.

Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau elvetian, Alain Berset.

"In mod natural, aceasta chestiune ma intereseaza foarte mult si am dorit sa aflu parerea dlui presedinte despre aceste lucruri, mai exact am dorit sa stiu un pic mai in profunzime care a fost motivatia revenirii la un contingent si, respectiv, am vrut sa stiu de la dl presedinte cum este real vazuta comunitatea de romani in Elvetia, fiindca ne amintim nu neaparat cu placere ca au existat faze cand despre aceste lucruri s-a discutat intr-o tonalitate care nu ne-a placut in alte tari. Concluzia pot sa va spun ca este una foarte buna si foarte pozitiva. Elvetia, din motive pur tehnice, a trebuit sa revina la aceasta - sa nu-i zicem restrictie -, la aceste contingente si in conditiile in care mi s-a confirmat ca discutiile in societatea elvetiana sunt intr-o nota pozitiva despre Romania, despre romani, nu-mi ramane decat sa salut faptul ca incepand cu sfarsitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restrictie", a spus seful statului la conferinta de presa comuna cu omologul sau elvetian, Alain Berset, cu privire la prelungirea clauzei de salvgardare, scrie Agerpres.

In luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elvetian a decis sa prelungeasca clauza de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari, prevazuta in Protocolul II al Acordului UE - Elvetia privind libera circulatie a persoanelor.

Aceasta masura, a comunicat MAE la acel moment, are o valabilitate de un an, pana la 31 mai 2019, fara a mai putea fi reinnoita, si vizeaza eliberarea de noi permise de sedere de tip "B" (durata de sedere intre 1 si 5 ani). Masura nu restrictioneaza eliberarea de permise de tip "L" (durata de sedere sub un an) si nici prelungirea permiselor de tip "B" deja eliberate.

MAE informa ca, potrivit Acordului din 1999 dintre Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana privind libera circulatie a persoanelor (ALCP), extins la Romania si Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii elvetiene s-a facut in limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 pana la 31 mai 2016).

Perioada de mentinere a restrictiilor pe piata muncii s-a incheiat la 31 mai 2016, data de la care Elvetia a liberalizat circulatia lucratorilor romani si bulgari. Conform Protocolului, pentru ultima data, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvetian poate activa o clauza de salvgardare (lit. d) din Protocol raportata la art. 10.4 din ALCP).

Elvetia a aplicat masura in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru toate statele membre UE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri