ELCEN a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului de productie pentru gigacalorie cu aproximativ 10%, a declarat, luni, Claudiu Cretu, administratorul special al celui mai mare producator de energie termica din Romania. Daca se va aproba, intretinerea platita de bucuresteni se va scumpi considerabil.

De asemenea, Claudiu Cretu a precizat faptul ca solicitarea a fost necesara pentru ca societatea sa-si acopere costurile, dar si ca majorarea se va reflecta in facturile finale platite de populatie, scrie Agerpres.

"Pretul gazului a crescut, deci in consecinta se actualizeaza pretul gigacaloriei. Am solicitat ANRE actualizarea acestui pret si, in momentul in care vom avea aprobat acest tarif de la Autoritate, e optiunea Primariei Municipiului Bucuresti de a acoperi subventia. Noi estimam o crestere a pretului gigacaloriei undeva in jur 10%. Daca ANRE aproba actualizarea, tariful gigacaloriei ar putea creste chiar si din aceasta luna. Pretul gigacaloriei este compus din pretul de producere, pretul de tarif si pretul de distributie. Eu vorbesc despre pretul de producere al Elcen, nu de pretul gigacaloriei care ajunge la populatie. Pretul de producere la Elcen are mai multe categorii. In prezent, pretul pe gigacalorie care pleaca de la Elcen e undeva la 180 de lei, la care se adauga pret de transport si distributie si se ajunge la pretul final, de 360 - 370 de lei. Din acest pret, Primaria Municipiului Bucuresti acopera, prin subventie, un anumit procent", a spus Cretu, la finalul unei conferinte pe teme energetice.

In data de 22 octombrie 2018, administratorului judiciar al ELCEN a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca s-a demarat reorganizarea celui mai mare producator de energie termica din Romania, dupa ce, cu o zi inainte, judecatorul sindic a confirmat planul in acest sens.

Solutia de reorganizare a ELCEN vizeaza, in principal, transferul de active din patrimoniul ELCEN catre compania municipala Energetica SA, aflata in subordinea Primariei Capitalei, astfel incat sistemul de alimentare cu energie termica al Capitalei - SACET se va centraliza in conditiile in care si RADET va proceda la transferul de active catre Energetica.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active si activitati este prevazut sa fie realizat pana la finele anului 2018, cu o perioada tranzitorie estimata la un an. De asemenea, se are in vedere si recuperarea creantei pe care ELCEN o detine impotriva RADET, in valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creantei este propusa sa fie realizata in termen de 3 ani.

Planul de reorganizare vizeaza, totodata, incasarea pretului de transfer al activelor ELCEN in cuantum de 891 milioane de lei la care se adauga investitiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Pe de alta parte, potrivit reprezentantului administratorului judiciar al ELCEN, depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile este vital a fi realizata pana la finele anului 2018, iar Municipalitatea a asigurat ca va demara, imediat dupa confirmarea planului, toate procedurile necesare.

"Noua companie municipala Energetica SA are ca obiectiv sa atraga finantari nerambursabile pentru investitii in vederea alinierii capacitatilor de productie la obligatiile de mediu, cu termene limita de respectat pana in 2023. Valoarea investitiilor este estimata la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro in urmatorii 4 ani", se arata in comunicatul Sierra Quadrant.

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a aprobat, in septembrie 2018, in unanimitate, planul de reorganizare al celui mai mare producator de energie termica al Capitalei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri