Mai multi maidanezi au fost adunati de pe strazi si au fost antrenati sa devina caini de terapie, anunta animalepierdute.ro. Cu Mulan, Caju, Tuca si Toto, instructorii de la Caini pentru oameni – Animal Society ajuta copiii sa evolueze: sa vorbeasca pentru prima data la 8 ani sau sa mearga la 5 ani. Progresele mici sunt urmarite si masurate prin analiza comportamentala.

Proiectul Caini pentru oameni a fost inceput in anul 2004 de Fundatia Vier Pfoten. In urma cu trei ani si-au deschis sediul pe Prelungirea Ghencea, iar in urma cu doi ani s-au retras din Romania, iar oamenii care faceau parte din proiect, Victor, Ema, Miky si George, si-au facut asociatia Animal Society.

Victor s-a alaturat proiectului cand inca era student la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti. A vrut sa vada daca terapia asistata de caini fosti maidanezi functioneaza. Sceptic la inceput, s-a convins rapid. La inceput a fost dificil, pentru ca lipseau materialele informative, apoi a inceput sa le faca chiar el, in timp ce lucra la doctoratul in terapie cu animale la Universitatea din Cluj.

De cand a inceput sa se implice in proiect ca psiholog, a cautat sa masoare evolutiile persoanelor care participa la terapie, pentru a demonstra ca terapia asistata de caini ajuta la atingerea unor obiective, care, altfel, ar fi mai greu de atins intr-o terapie conventionala. A descoperit metoda dupa ani de cercetari: observatia comportamentala.

„La un moment dat, faceam niste evaluari si imi dadeam seama ca oamenii nu au incotro decat sa ma creada pe cuvant. Am cautat sa pot masura chestia asta obiectiv. Dupa multi ani, dupa cercetari, doctorat, centru, software, am gasit modalitatea, cea pe care o facem acum cu studentii, de observatie comportamentala, care ne permite sa obtinem date obiective din interactiune”, explica Victor.

Ceasornicar de meserie, instructor al cainilor de terapie

La inceputuri, in 2004, o mana de oameni a fost invatata, timp de trei luni, la Craiova, despre caini si psihologia lor. Printre ei se numara si Ema, sau doamna Ema, cum ii spun colegii. „Eu sunt ceasornicar de meserie si mama a trei copii si am avut intotdeauna caine in casa – asta e singura mea experienta”, povesteste Ema. La Craiova a invatat notiunile teoretice, pe care le aplica si acum, dupa 14 ani in ceea ce a devenit „un stil de viata”. Ema lucreaza cu Mulan si Caju si cu copiii care vin la ei, printre care si Antonio, un baietel de 5 ani cu sindrom Down.

Antonio vine cu mama lui si e nerabdator sa se joace cu cateii. El e muzician, se uita la videoclipuri pe Youtube si la filmulete amuzante. Intelege glumele si intelege ce ii spune mama sa, dar nu vorbeste si nici nu merge singur. La sedinta de terapie de marti, Ema si Mulan il tin ocupat pe Antonio, care mangaie cainele, ii arunca mingea si asteapta sa o aduca.

Progresul se masoara in pasi mici

In prezent, la centru sunt intre 12 si 14 copii, care vin o data pe saptamana si petrec maximum o ora, in functie de nivelul de concentratie al copilului. In functie de nevoi si de gradul de motivatie pe care il reprezinta cainele, fiecare poate face terapie cateva luni sau cativa ani.

„Putem sa lucram chestii de baza: achizitionare de cunostinte, forme, culori, numarat, prin interactiunea cu cainile, pana la motricitate fina, motricitate grosiera, limbaj. Noi, in esenta, nu facem altceva decat se face deja cu copilul. Asta e o terapie complementara, care vine in sprijinul unei terapii conventionale. Sunt copii care fac alte forme de terapie. Noi nu facem nimic diferit fata de ce fac ceilalti terapeuti care lucreaza cu copilul, doar ca noi incercam sa o facem intr-un mod amuzant pentru copil, motivant si daca noi reusim sa il motivam mai mult decat logopedul lui sa pronunte o silaba, cu atat mai bine, fiind motivat de caine”, spune Victor.

Cu ajutorul terapiei asistate de caine, un copil hiperactiv, orfan, dintr-un centru de plasament, cu intarziere in dezvoltarea psihica, care nu vorbea deloc la 8 ani, a invatat in 8 luni sa vorbeasca.

„In esenta, ceea ce facem noi e o combinatie de psihopedagogie speciala si terapie prin joaca, doar ca joaca o facem cu cainele. Desi relatia cu cainele este diferita fata de un context terapeutic normal. Cainele iti serveste nu doar ca agent de motivatie, dar iti si faciliteaza relatia terapeutica”, adauga Victor.

In terapia cu caini se urmaresc progresele mici. Se poate ca progresul sa fie evident la scurt timp dupa inceperea terapiei si sa fie urmat de o perioada de stagnarea. Cazurile difera, iar evolutia unui copil este influentata de mai multi factori, precum celelalte ore de terapie, relatia cu parintii, stimularea de acasa si bagajul genetic.

Sursa foto: Facebook Caini pentru oameni - Animal Society

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri