Saracia in Romania este foarte profunda!!! Nu o spune un rauvoitor, o spune chiar Institutul National de Statistica! In loc de slogan de Centenar! Ca si cum nu ar fi de ajuns, INS adauga ca multi dintre romani au sanse reduse de a se desprinde din aceasta situatie intr-un timp scurt. Inutil sa mai spunem ca romanii sunt cei mai saraci din Europa din toate punctele de vedere. 4,65 milioane de romani traiesc in saracie, iar 3,9 milioane sunt in stare de deprivare materiala severa (supusi unor lipsuri nepermise pentru vremurile in care traim).

In anul 2017, rata saraciei relative in Romania, estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, a fost de 23,6%. In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de aproximativ 4,65 milioane de persoane, se arata intr-un studiu al INS publicat cu doua zile inainte de sarbatorirea Centenarului Marii Uniri.

Asadar, aproape unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul de saracie, stabilit la 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult.

In perioada 2014-2017, rata saraciei s-a mentinut la valori ridicate pana in anul 2016 (intre 25,1%-25,4%), in ultimul an insa a scazut la 23,6%.

Ca distributie regionala, in 2017, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est si Sud-Vest Oltenia (33,4%) si Sud-Est (29,6%), iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov (6,1%).

Copiii, tinerii si familiile lor, cei mai afectati de saracie

Pe intreaga perioada analizata, cea mai inalta incidenta a saraciei s-a inregistrat in randul copiilor si tinerilor in varsta de pana la 18 ani. Circa o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor. In schimb, populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (1 din 5 dintre acestia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. In schimb, in ultimii patru ani, rata saraciei in randul varstnicilor a inregistrat o crestere de 4,3 puncte procentuale.

“Un factor important in aparitia si intensificarea starii de saracie il constituie existenta si numarul copiilor aflati in intretinerea gospodariei din care face parte persoana respectiva. Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (in 2017 a atins 28,1%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (17,8% in ultimul an)”, mai reiese din analiza INS.

Datele privind rata de saracie plaseaza Romania pe primul loc in UE dupa numarul de persoane incadrate in aceasta categorie. In 2016, Romania avea o rata a saraciei de 25,3%, urmata la oarecare distanta de Bulgaria (22,9%), Spania (22,3%), Lituania (21,9%), Letonia (21,8%), Estonia (21,7%), Grecia (21,2%), Italia (20,6%), Croatia (19,5%) si Portugalia (19,0%). Rate de saracie mult mai mici se inregistreaza in unele state precum Cehia (9,7%), Finlanda (11,6%), Danemarca (11,9%), Olanda (12,7%), Slovacia (12,7), Franta (13,6%), Slovenia (13,9%) si Austria (14,1%).

Unu din cinci romani se confrunta cu lipsuri majore

Saracia face ca multi romani sa se afle in stare de deprivare materiala severa. Ce inseamna asta? Ca lipsa acuta a resurselor financiare face ca unele persoane sa nu isi poata permite detinerea unor bunuri, efectuarea unor plati sau consumul unor produse care, in stadiul actual de dezvoltare economico-sociala, reprezinta un minimum de elemente necesare unui trai decent.

Persoanele aflate in deprivare materiala severa sunt acelea care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu isi pot permite cel putin patru din cele noua elemente componente considerate esentiale pentru un trai decent, cum ar fi: achitarea la timp a chiriei, ipotecii sau a unor facturi la utilitati; asigurarea unei incalziri adecvate a locuintei; posibilitatea de a face fata unor cheltuieli neprevazute; plata unei saptamani de vacanta anual; consumul de carne sau peste cel putin o data la 2 zile; detinerea unui televizor color; detinerea unei masini de spalat; detinerea unui telefon (fix sau mobil); detinerea unui autoturism personal.

“Fata de anul 2014, rata de deprivare materiala severa a scazut cu 6,2 puncte procentuale, ajungand la 19,7% din populatie in anul 2017”, se mai arata in analiza INS.

Cu un an in urma, rata de deprivare materiala severa in Romania era de 23,8%, ceea ce o plasa pe locul doi in UE dupa Bulgaria (31,9%). In afara de cele doua trai si Grecia (22,4%), inca 8 state au rate superioare mediei UE, dar cu valori care oscileaza de la 16,2% in Ungaria la 8,2% in Slovacia. In cazul a unsprezece state: Suedia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Danemarca, Austria, Germania, Franta, Malta, Estonia si Cehia deprivarea severa se regaseste la mai putin de 5% din totalul populatiei, adica s-ar putea spune ca in societatile respective fenomenul este unul cu totul marginal.

Mai mult de o treime din populatia tarii, in risc de saracie

“Saracia este situatia in care se afla acei oameni ale caror venituri sunt atat de scazute incat le este imposibila atingerea unui standard de viata considerat ca fiind acceptabil in societatea in care traiesc, care se confrunta cu dezavantaje multiple legate de somaj, venituri mici, conditii de locuit precare, ingrijirea inadecvata a sanatatii si bariere in accesul la invatamant, cultura, sport si petrecerea timpului liber”, explica INS.

Ei bine, 4,65 milioane de romani se afla in aceasta situatie! Iar riscul de saracie este chiar mai mare si in crestere!

“Rata riscului de saracie sau excluziune sociala (AROPE) a fost de 35,7%, in anul 2017, corespunzatoare unui numar de 7 milioane de persoane. In anul 2017 se constata o noua descrestere a indicatorului, fata de anul 2016 fiind cu 3,1 puncte procentuale mai mic. In comparatie cu celelalte state membre ale UE, nivelurile relative estimate pentru Romania sunt foarte mari. In general, se poate spune ca indicatorul AROPE prezinta o situatie mult mai nefavorabila decat cea rezultata din analiza ratei de saracie propriu-zisa (35,7% fata de 23,6% in anul 2017)”, mai reiese din studiul INS.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri