Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoare nonimala de 100 de lei, dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Banca Nationala a Romaniei a prezentat o serie de caracteristici referitoare la felul in care arata bacnota, respectiv faptul ca va avea o culoare predominanta albastru, dimensiuni de 147x82 mm, este imprimata in tehnica mixta plana/reflief, pe suport.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria; dedesubt, pe doua randuri, numele acestora si anii de viata, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” si „REGINA MARIA 1875-1938”. In zona centrala, o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, in stanga sus, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, pe orizontala sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR si, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos, pe orizontala, in cifre „100”; in partea centrala jos, in litere, pe doua randuri „LEI UNA SUTA”; in dreapta jos, pe verticala, in litere „UNA SUTA LEI” si in dreapta sus, pe verticala, in cifre „100”.

De asemenea, pe bacnota se mai regasesc:

Citeste si:
Ce măsuri propune mediul de afaceri pentru ameliorarea efectelor...
Măsuri propuse de mediul de...
  • Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere.
  • Data punerii in circulatie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimata pe verticala, in dreapta.
  • Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea in Bucuresti a alaiului regal la l Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului si Bucovina.
  • Dedesubt, se afla textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”.
  • Denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI” se afla sus, pe orizontala, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos.
  • Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos, in cifre, „100” si pe orizontala in stanga jos, in litere, „UNA SUTA LEI”.

Seria si numarul bancnotei tiparite cu litere si cifre in doua culori, rosu si negru, sunt imprimate astfel: in stanga, pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra.

Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 10.000 bancnote.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare.

Citeste si:
Coronavirus| BNR reduce dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale
Coronavirus| BNR reduce...


Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 178,5 lei si include si pliantul de prezentare.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Citeste si:
Ce colectioneaza parlamentarii: bijuterii, ceasuri si tablouri
Ce colectioneaza...
Sursa foto: By douglasmack / shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Toate internările care nu sunt urgente se suspendă pentru 14 zile în toată țara
Setari Cookie-uri