“Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei”, se precizeaza in proiect. Masura vine in contextul in care prin programul de guvernare se promitea majorarea punctului de pensie.

Pensia minima ingheata si ea!

Si pensia minima ingheata la 640 lei in 2019, dar se majoreaza la 1 septembrie 2019 cu 10%, pana la 704 lei.

De semenea, “incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de 6 incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se subliniaza in documentul citat.

Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2019, pana la 31 decembrie 2019, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, precum si pentru cele a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data. Articolul are si cateva exceptii.

Programul "Investeste in...
Citeste si: Plafonul pentru programul "Investeste in tine", majorat de Guvern

Sumele castigate in instanta, platite esalonat pe 5 ani

Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, se va realiza esalonat, pe 5 ani (in primul an platidu-se doar...5%).

De asemenea, numeroase drepturi si indemnizatii pentru care se promisesera mariri “se mentin in plata la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2018”.

Si lucrurile nu se opresc aici: “In anul 2019 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva....mandat (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului”.

Asadar un act normativ plin de incalcari de promisiuni, devenit urgent din cauza risipei irationale practicata in ultimii doi ani.

Intarzierea legii bugetului...
Citeste si: Intarzierea bugetului pe 2019, efecte catastrofale asupra cercetarii

Sursa foto: Shutterstock