Un procent de 91% dintre romani sunt contra amnistiei/gratierii pentru coruptie, releva un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale si Politice (ISSPOL) si prezentat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit sondajului, 74% dintre respondenti sunt contra amnistiei/gratierii in abstract, 21% pro, iar 5% nu stiu/nu raspund. Dupa punerea intrebarii generale, s-a particularizat pe diferite tipuri de infractiuni. A reiesit ca 91% dintre romani nu sunt de acord cu amnistie/gratiere pentru acte de coruptie, 7% sunt de acord, iar 2% nu stiu/nu raspund. 95% dintre cei chestionati sunt contra amnistiei/gratierii pentru infractiuni cu violenta, 4% - pentru, 1% - nu stiu/nu raspund. 91% dintre romani nu sunt de acord cu amnistia/gratierea pentru furt calificat, 7% au opinia contrara, iar 2% nu stiu/nu raspund.

96% dintre cei care au votat PNL/USR/PMP la alegerile parlamentare din 2016 sunt contra amnistiei/gratierii pentru coruptie. Un procent de 87% dintre aceia care au votat PSD/ALDE/UDMR la scrutinul parlamentar de acum 2 ani s-au declarat impotriva amnistiei/gratierii pentru coruptie, noteaza Agerpres.

Atat romanii de sub 45 de ani, cat si cei de peste 45 sunt contra amnistiei/gratierii pentru coruptie in proportii egale - 91%.

89% dintre persoanele din mediul rural chestionate s-au declarat impotriva amnistiei/gratierii pentru coruptie, in timp ce in cazul cetatenilor din mediul urban intrebati, procentul celor contra este 92%.

90% dintre cei din Transilvania, 90% dintre romanii din Moldova si 91% dintre locuitorii din Muntenia nu sunt de acord cu o astfel de masura.

Dupa nivelul de educatie, procentul romanilor impotriva amnistiei/gratierii pentru coruptie este de 89% in cazul celor cu studii sub medie, de 93% in ceea ce priveste cetatenii cu studii medii si tot de 93% referitor la aceia cu studii superioare.

Totodata, conform sondajului, 91% dintre romani sunt pentru ramanerea Romaniei in UE.

63% dintre respondenti sunt de parere ca pedepsele pentru coruptie sunt prea mici, 14% ca sunt potrivite, 6% au opinat ca sunt prea mari, iar 17% nu stiu/nu raspund.

Un procent de 73% dintre respondenti au spus ca ii afecteaza coruptia mult si foarte mult, 12% au declarat ca moderat, iar 15% - putin si foarte putin.

80% dintre romani considera ca lupta anticoruptie este importanta mult si foarte mult.

Directorul ISSPOL, Alexandru Zodieru, a precizat ca 57% dintre respondenti considera recursul compensatoriu un lucru rau, iar 11% sunt de parere ca este benefic.

"80% dintre respondenti considera ca directia tarii e in general gresita (...) Modificarile din ultima perioada, tentativele de modificari ale legilor justitiei si ale Codurilor penale sunt vazute ca fiind un lucru rau de peste jumatate dintre respondenti, 56% declara acest lucru, iar 10% considera ca este un lucru bun (...) referitor la preluarea Presedintiei Consiliului UE de catre Romania, 50% declara ca Romania nu e pregatita pentru acest mandat, 35% considera ca da", a adaugat Zodieru.

Sondajul sociologic a fost comandat de Geeks for Democracy si finantat de Fondul pentru Democratie. Studiul a fost realizat de ISSPOL, in perioada 4-11 decembrie, pe un esantion reprezentativ national de 1.064 de persoane. Marja de eroare a studiului este de +/-3%.

Sursa foto: Enruta | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri