Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a confiscat la inceputul sezonului de iarna 453 de pomi de Craciun proveniti din taieri ilegale, cu o valoare de 13.057 de lei, aproape la jumatate fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au intregistrat 805 bucati, conform datelor furnizate de Romsilva.

"Incepand cu 15 noiembrie, s-au desfasurat 6.350 de actiuni de control in fondul forestier, pe drumurile publice, in piete si targuri. In urma acestor controale, s-au constatat 58 de infractiuni si au fost aplicate 430 de contraventii silvice, in valoare de 908.339 de lei. Pana in prezent, la aceste actiuni de control au participat, in total, 8.017 angajati ai Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si 1.822 de politisti", spun reprezentantii Romsilva, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, in ultimii ani se inregistreaza o tendinta de scadere a taierilor ilegale de pomi de Craciun, pe parcursul anului trecut fiind confiscati 6.003 de bucati, cu 42% mai putin fata de anul 2016.

In sezonul Sarbatorilor de iarna din acest an, Romsilva ofera la vanzare 65.650 de pomi de Craciun, din care 26.170 sunt puieti ornamentali pentru Craciun proveniti din pepiniere proprii, cu radacina protejata sau la ghiveci, iar 39.480 din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantati doar pomi pentru Craciun, sau din lucrari silvice de ingrijire a padurilor, adica din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesiva.

In acest an, oferta de brazi a RNP-Romsilva este mai saraca fata de 2017, cand s-au scos la vanzare 82.900 de bucati, dar mult mai diversificata. In privinta preturilor, brazii care provin din recoltare au preturi cuprinse intre 15 si 35 de lei/bucata si se regasesc la vanzare direct la sediile ocoalelor silvice sau ale pepinierelor silvice, iar cei in ghivece sau cu baloti vor costa intre 35 si 350 de lei, in functie de marime si de costurile cu ambalarea.

Citeste si:
Peste 33.000 de pomi de Craciun, scosi la vanzare de Romsilva
Peste 33.000 de pomi de...

RNP - Romsilva sustine si promoveaza achizitionarea pomilor de Craciun autohtoni si, pentru a reduce impactul asupra mediului inconjurator, incurajeaza cumpararea pomilor cu radacina protejata sau plantati in ghivece, care pot fi replantati dupa sezonul Sarbatorilor de iarna. Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare de paduri proprietatea publica a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internationale si 22 de parcuri nationale si naturale cu o suprafata de aproximativ 850 de mii de hectare.

Sursa foto: Arina P Habich / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romsilva scoate la vanzare in jur de 60.000 de pomi de Craciun