Numarul studentilor, elevilor si copiilor din grupa de varsta 0-19 ani care au emigrat din Romania intre 2007 si 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrari publicate in Revista Romana de Statistica. Daca ii punem si pe cei de pana la 21-22 de ani, varsta studentiei, atunci numarul emigrantilor temporari si definitivi depaseste 500 de mii din totalul de 2.613.477 persoane contabilizate ca emigranti de catre INS in perioada respectiva. Principalul motiv? Coruptia din Romania - cea care, conform unui deputat PSD, "nu te omoara".

In lucrarea numita Analiza statistica a migratiei externe dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, autorii dr. Ciprian Iftimoaei, lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi si angajat al Directiei Judetene de Statistica Iasi, si dr. Ionut Cristian Baciu, tot de la Directia Judeteana de Statistica Iasi, au analizat perioada 2007-2017 din punctul de vedere al impactului migratiei asupra pietei fortei de munca si demografiei, scrie Edupedu.ro.

Pe varste, grupa 0-19 ani are peste 484 de mii de emigranti, potrivit datelor prezentate de autori. Acestia sustin ca daca analizam structura pe categorii de varsta a emigrantilor, observam ca ponderea cea mai importanta este reprezentata de persoanele din grupa de varsta 20-29 ani si din grupa 30-39 ani. Migratia ridicata in randul tinerilor va avea ca efecte aparitia de probleme importante la nivelul pietei fortei de munca si a sistemului de pensii in urmatorii ani. De asemenea, ia amploare si fenomenul imbatranirii demografice datorita schimbarilor in structura pe grupe de varsta a populatiei.

Autorii analizeaza si corelatia dintre cresterile salariale si migratie. Astfel, pornind de la un salariu nominal mediu net lunar de 1042 lei in anul 2007, s-a ajuns la 2383 lei in 2017, ceea ce inseamna o crestere cu 128% fata de momentul aderarii la Uniunea Europeana. Chiar daca au existat aceste majorari salariale, angajatii romani au in continuare cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, decalajul fiind semnificativ. Dar cresterile salariale nu au avut corespondent si in evolutia nivelului de trai al populatiei. Inflatia ridicata, cresterea cheltuielilor cu utilitatile au redus puterea de cumparare. Insa nu doar castigul salarial are influenta asupra migratiei, ci intregul climat economico-social care se caracterizeaza printr-o instabilitate accentuata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri