Tudorel Toader, ministrul Justitiei, precizeaza ca din octombrie 2017 si pana in noiembrie 2018, nu mai putin de 188 de infractori eliberati din inchisori in baza legii recursului compensatoriu s-au intors dupa gratii, fiind condamnati definitiv pentru ca au comis din nou crime, violuri, fapte cu violente si tentative de crime.

Cu toate acestea, rata de recidiva este mult mai mare, avand in vedere ca aproape jumatate dintre cei eliberati mai devreme din penitenciare au comis din nou infractiuni, dar nu au trecut inca prin toate fazele procesuale pentru a fi condamnati definitiv, noteaza G4Media.

Precizarile ministrului vin intr-un raspuns trimis deputatului PNL Florin Roman care l-a intrebat ”cati dintre recidivistii eliberati din inchisoare, in ultimul an, in baza legii recursului compensatoriu, pentru infractiuni comise cu violenta, au comis noi infractiuni violente”.

Au fost eliberate din inchisori 13.267 de persoane private de libertate

Ministrul Justitiei a mai precizat in documentul trimis parlamentarului liberal ca din octombrie 2017 si pana in noiembrie 2018 au fost eliberate din inchisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea conditionata, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.

Din totalul persoanelor liberate in aceasta perioada, un numar de 649 de persoane au revenit in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor (in inchisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.

”In paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de detinuti, a scazut dramatic numarul patrulelor politiei nationale. Intr-un raspuns oficial la o interpelare, ministrul de interne, Carmen Dan, confirma scaderea numarului patrulelor la nivel national: 3.571 in 2016, 3.296 in 2017 si 3.157 in 2018. Reducerea numarului patrulelor de politisti si jandarmi este determinata de pensionarile masive de la nivelul MAI. Asadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader a devenit raiul infractorilor si nimeni nu se mai simte in siguranta”, a precizat deputatul Florin Roman intr-un comunicat de presa.

Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost initiat in 2016 de Guvernul condus de Dacian Ciolos, care nu a mai apucat insa sa-l trimita parlamentului. Actul normativ a ajuns in legislativ in ianuarie 2017, pe vremea cand Ministerul Justitiei era condus de social-democratul Florin Iordache, iar seful Guvernului era Sorin Grindeanu.

Fata de forma initiala, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea in favoarea infractorilor: a fost crescut numarul zilelor reduse din pedeapsa de la 3 la 6 pentru fiecare luna de detentie in conditii necorespunzatoare, suprafata minima pentru detinut socotita ca adecvata a fost majorata de la 3 la 4 metri patrati, iar verificarea conditiilor de detentie a devenit mai laxa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri