Promovarea discutiilor despre 'spaga din sanatate' in contextul negocierilor pentru corectarea aberatiilor din salarizarea angajatilor are ca singur scop incercarea de a inlocui discutiile publice despre efectele negative ale OUG 114/2018 (si ale legii salarizarii) cu tema spagilor, considera reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara, potrivit Agerpres.

"Incercarea de abatere a atentiei opiniei publice de la problemele legii salarizarii, cu care se confrunta marea majoritate a angajatilor din sanatate, la problemele legate de platile informale, ce caracterizeaza o minoritate a salariatilor, constituie doar o manipulare politica, intre cele doua probleme lipsind legatura de cauzalitate pe care incearca s-o sugereze guvernantii. Presupunand ca Guvernul ar reusi rezolvarea problemei 'spagilor din sanatate', problemele generate de legea salarizarii si de OUG 114/2018 ar ramane neschimbate. Consideram ca reprezentantii Guvernului nu trebuie sa vorbeasca lacrimogen despre spaga, ci sa aplice masuri de reforma care au ca efect reducerea acestui fenomen. De asemenea, credem ca nu masurile anti-spaga vor determina disparitia platilor informale, ci reforma sistemului sanitar care sa anuleze contextele care determina astfel de situatii, propunerile noastre fiind centrate pe o astfel de abordare", se arata intr-un comunicat al Federatiei citate remis AGERPRES.

Sindicalistii afirma, in context, ca au inaintat Ministerului Sanatatii mai multe propuneri care ar fi putut duce la reducerea problemelor ce vizeaza coruptia si platile informale din sectorul sanitar insa autoritatile nu au aplicat niciuna dintre aceste recomandari.

Solidaritatea Sanitara a propus introducerea concursului national de ocupare a posturilor de medici si asistenti medicali in cadrul negocierilor cu ministrul Sanatatii, insa pana in prezent propunerea nu a fost implementata desi ministrul de resort a fost de acord cu organizarea de concursuri insa numai pentru medici.

Sindicalistii au mai propus autoritatilor introducerea avertizorului de integritate care sa creeze un cadru de protectie necesar pentru salariatii care sesizeaza incalcari ale prevederilor legale in unitati. Desi initial autoritatile din domeniu s-au angajat ca va fi adoptat un ordin de ministru pe aceasta tema, prevederea nu a fost introdusa.

O alta propunere a sindicalistilor de la Solidaritatea Sanitara care nu a primit nicio reactie din partea oficialilor a fost aceea referitoare la introducerea sistemului de despagubire a pacientilor pentru prejudicii. "Aceasta propunere vizeaza inlocuirea sistemului malpraxis cu un model aplicat deja in mai multe state, centrat pe garantarea unui nivel de calitate a serviciilor medicale pentru toti pacientii. Pacientii carora le este incalcat acest drept au dreptul la despagubire. Presiunea pe care o genereaza acest model pentru cresterea calitatii serviciilor medicale (si eliminarea oricaror aspecte informale, inclusiv cele legate de plati) constituie cea mai importanta masura anticoruptie, eliminand atat problemele ce au ca autori unii salariati din sanatate cat si intregul sistem de coruptie creat pe tema asigurarilor de malpraxis", precizeaza sursa citata.

Adoptarea unei Strategii Nationale de Management a resurselor Umane din Sanatate, crearea Agentiei Sectoriale pentru Coordonarea Formarii profesionale Continue si Fondul Unic de Finantare a Formarii profesionale a Specialistilor din Sanatate sunt doua propuneri care nu au fost acceptate de Ministerul Sanatatii.

Solidaritatea Sanitara a mai propus introducerea auditului tipului de munca, o masura care, potrivit sindicalistilor, ar limita angajarile la cele necesare pentru interesul unitatii/public, eliminand cazurile cu inflatie de angajari. Potrivit acestora, Ministerul Sanatatii a acceptat initial, ca principiu, aceasta propunere, dupa care a revenit asupra ei.

Reprezentantii Federatiei considera necesara o reforma a finantarii sistemului public de sanatate pentru a se asigura servicii medicale la nivelul posibilitatilor reale si plata acestor servicii catre spitale la nivelul costurilor de piata ale acestora, incluzand costurile salariale reale.

"Medicii nu ar mai trimite pacientii sa cumpere materiale si medicamente (deoarece spitalele nu le au). Pacientii nu ar mai percepe lipsa de resurse/resursele limitate ale sistemului ca asteptare a spagii din partea personalului. Pacientii nu ar mai fi tentati sa plateasca atentii pentru a fi privilegiati din privinta accesului la resurse. Pacientii care nu sunt asigurati ar capata acest statut prin aplicarea solutiilor indicate de noi, eliminand astfel tendinta de a-si inlatura sentimentul de vinovatie prin sume de bani acordate unora dintre salariati", mentioneaza sursa citata.

Potrivit sindicalistilor, Guvernul nu are in vedere o astfel de abordare iar singura concesie este finantarea cresterilor salariale prin intermediul unor anexe la contractele pe care spitalele le incheie cu CNASS.

"Nu poti lega picioarele unei persoane si apoi s-o acuzi ca nu alearga! Cu alte cuvinte, Federatia 'Solidaritatea Sanitara' nu poate fi acuzata de lipsa de implicare (in limitele competentei) in problema coruptiei in conditiile in care se refuza aplicarea propunerile noastre ce ar contribui la reducerea coruptiei. In conditiile in care atat existenta acestor propuneri cat si refuzul implementarii lor sunt dovedite, este evident ca invitarea noastra oficiala la rezolvarea problemei 'spagilor din sanatate' este una pur formala, guvernantii nefiind interesati de propunerile noastre", subliniaza comunicatul citat.

Sursa foto: Shutterstock / Ocskay Bence

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri