30 Ianuarie 2019

La Cluj va fi construit un centru integrat de transplant, unic in tara, cu bani de la CJ si cu fonduri europene



Consiliul Judetean (CJ) Cluj si cateva spitale judetene au decis sa construiasca, din resurse proprii si din fonduri europene, un centru integrat de transplant, unic in Romania si printre putinele din Europa.

Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca, in maxim cinci ani, cladirea centrului ar urma sa fie ridicata pe un teren care apartine institutiei, in zona centrala a municipiului resedinta, pe strada Victor Babes, scrie Agerpres.

"Am decis, impreuna cu specialisti, sa construim la Cluj un centru integrat de transplant. In acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operatiunile de transplant in ceea ce priveste partea de rinichi, plamani, inima si ficat. (...) Constructia o vom face din finantarea CJ si finantarea europeana si peste cativa ani va fi un element de referinta si foarte utila Clujului, regiunii si intregii tari, pentru ca este unic in Romania si inteleg ca printre putinele astfel de centre, daca nu singurul", a spus Alin Tise.

Acesta a mai spus ca deja a fost lansat concursul de solutii pentru tema de proiectare, care va fi incheiata in februarie, urmand sa fie organizat concursul de solutii pentru partea de concept.

"Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic in Romania si, practic, in UE sunt foarte putine centre care sa fie concentrate pe toate tipurile de transplant. De el vor beneficia mii de pacienti din intreaga tara si chiar din afara Romaniei, pe masura ce ne vom alinia la Eurotransplant. Va fi un castig mare si pentru corpul medical, vor beneficia si se vor forma profesional sute de medici; unii din afara Romaniei si-au manifestat deja dorinta sa vina sa lucreze in acest centru. Pe langa activitatea propriu-zisa de transplant, va fi si o activitate de cercetare si de formare medicala continua. Deci va fi o activitate foarte complexa si, pentru imaginea Clujului, cred ca va fi un pas extrem de important si toata lumea va avea de castigat', a declarat, in aceeasi conferinta de presa, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, Vasile Muresan.

Spitalul va fi construit pe un teren de 15.000 metri patrati si va avea o suprafata de circa 7.000 metri patrati.



Citeste si