APC solicita DEMISIA Ministrului Sanatatii: Care sunt motivele

ASOCIATIA PRO CONSUMATORI (APC), fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), organizatie de utilitate publica cu o activitate neintrerupta timp de 29 de ani, a constatat ca ministrul sanatatii, dna. Sorina Pintea nu a folosit mecanismele si resursele de care dispune Ministerul Sanatatii pentru a gestiona corespunzator criza apei din Bucuresti.

“Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada. Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare. Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie.

Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung. Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala.

Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea ,,apa este buna de baut”. De asemenea, mentionam ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total. Din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.” Sursa: Comunicat de presa „Avertizare privind calitatea apei potabile in Capitala” publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 30 ianuarie 2019.

Citeste si:
APC: 9 din 10 cofetarii vand prajituri cu chimicale
APC: 9 din 10 cofetarii vand...

“Prin prezentul email va sesizez faptul ca de ieri am simtit ca apa de la robinet miroase puternic a clor. Eu o folosesc pentru a spala vasele, pentru a prepara cafeaua si mancarea. Tot de ieri, dupa ce am consumat cafea si ciorba facuta in casa cu apa de la robinet, atat eu, cat si sotul am simtit durere puternica de cap, durere moderata de stomac, gust de clor in gura. Nu am facut legatura cu apa decat astazi, cand am simtit din nou aceleasi simptome, slabiciune puternica (senzatie de cadere), oboseala, iar mie imi vine sa vomit. De asemenea, astazi am citit despre faptul ca Apa Nova a marit cantitatea de clor din apa pe care ne-o furnizeaza.

Am sunat tot astazi la Apa Nova si am reclamat acest lucru, telefonic mi s-a confirmat ca ar fi marit cantitatea de clor, insa au afirmat ca acest lucru nu ne pune in pericol sanatatea. Date insa fiind simptomele pe care le avem, atat eu, cat si sotul, precum si faptul ca noi suntem atenti mereu la alimentele consumate (termene de valabilitate, calitate) si mancam numai mancare gatita acasa, toate acestea par sa confirme ca apa de la robinet are o cantitate de clor mai mare care face rau organismului uman.

Reclamatia mea la Apa Nova a fost inregistrata astazi cu nr. 31378064. Nu am insa incredere ca vor rezolva impartial situatia, astfel incat va rog sa faceti analizele de rigoare care se impun pentru a ne confirma sau infirma faptul ca in apa de la chiuveta este o cantitate mai mare de clor care ne face rau.

De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca pot consuma in momentul acesta apa de la chiuveta, atat eu, cat si familia (inclusiv un bebe de 1 an).” Sursa: Sesizare primita pe adresa de email a Asociatiei Pro Consumatori

Citeste si:
Un nou scandal legat de dezinfectanți diluați în spitale: ce spune...
Un nou scandal legat de...

Atributiile Ministerului Sanatatii in materie de supraveghere si control al apei potabile se exercita prin autoritatea de sanatate publica a Municipiului Bucuresti si prin Insitutul National de Sanatate Publica.

Autoritarea de sanatate publica a municipiului Bucuresti asigura supravegherea si controlul monitorizarii calitatii apei potabile in scopul verificarii faptului ca apa distribuita consumatorului se conformeaza la cerintele de calitate si nu creeaza riscuri pentru sanatatea publica.

Autoritatea de sanatate publica a municipiului Bucuresti trebuie sa asigure disponibilitatea informatiei in ceea ce priveste calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sanatatii si despre masurile de remediere luate sau care se impun a fi luate de catre autoritatile competente ori de catre consumatorii in cauza. Informatia trebuie sa fie corecta, clara, furnizata la timp si actualizata.

Producatorii de apa potabila distribuita prin sistem public trebuie sa asigure accesul populatiei la datele privind calitatea apei potabile produse, sa permita inspectia de catre reprezentantii populatiei la orice ora acceptabila, la cel putin un birou de relatii cu publicul, sa afiseze programul si numarul de telefon la care se pot obtine date despre calitatea apei potabile produse si distribuite.

Citeste si:
Județul Ilfov va primi bani de la UE pentru apă potabilă mai bună
Județul Ilfov va primi bani...

Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fara plata pentru populatia deservita de producator, respectiv de distribuitor.

Prezentarea cerintelor legale ce tin de monitorizarea calitatii apei de la robinet

Apa de la robinet trebuie sa fie sanogena si curata, adica:

  • sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
  • parametrii chimici analizati sa se incadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.

In apa potabila furnizata prin sistemul centralizat sunt permise intr-o anumita concentratie, urmatoarele substante: acrilamida, arsen, benzene, bor, bromate, cadmiu, clorura de vinil, cianuri totale, crom total, cupru, 1,2 dicloretan, epilclorhidrina, fluoruri, hidrocarburi policiclice aromatice, mercur, nichel, nitrati, nitriti, pesticide, plumb, seleniu, stibiu, tricloretena, tetracloretena si trihalometani.

Monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publica a municipiului Bucuresti. Producatorii de apa potabila in sistem centralizat au obligatia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor.

Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii urmatorii parametri: Aluminiu, Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare, Concentratia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros, Nitriti, Nitrati, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri si hidrogen sulfurat, Turbiditate, Numar de colonii dezvoltate (22°C si 37°C) si Duritate totala.

Avand in vedere cele de mai sus, solicitam Ministerului Sanatatii sa procedeze la prezentarea catre opinia publica a rezultatelor buletinelor de analiza ale probelor de apa prelevate de catre Directia de Sanatate Publica Bucuresti, prin publicarea acestora pe site-ul institutiei si la luarea masurilor legale care se impun in astfel de situatii.

"Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic intr-o cantitate asa de mare. Acest lucru ne obliga sa acordam o atentie deosebita apei. Este inadmisibil faptul ca dna. ministru Sorina Pintea nu a folosit forta de constrangere a statului in aceasta situatie pentru a prezenta opiniei publice adevarul despre apa furnizata in sistem centralizat locuitorilor orasului Bucuresti in aceste zile. Din comunicatul Ministerului Sanatatii reiese ca a avut loc o contaminare a apei cu amoniu si ca s-a folosit o cantitate mai mare de clor de catre producatorul si distribuitorul de apa al orasului. Pana in acest moment, Ministerul Sanatatii a prezentat informatiile despre apa contaminata doar la nivel general si nu a facut publice buletinele de analize realizate de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri