8 Februarie 2019

Acord provizoriu pentru cresterea transparentei si predictibilitatii la job



Presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizeaza cresterea transparentei si predictibilitatii conditiilor de munca in UE, scrie Agerpres.

Documentul isi propune sa raspunda provocarilor pietei muncii in contextul evolutiilor demografice, digitalizarii si al aparitiei unor noi forme de angajare. In acelasi timp, acesta introduce noi drepturi minime si reguli de informare a lucratorilor cu privire la conditiile de munca.

Viitoarea directiva prevede ca angajatorii sa informeze lucratorii asupra aspectelor esentiale ale relatiei de munca, cum ar fi identitatea partilor implicate in raportul de munca, locul de munca si natura muncii, valoarea salariului de baza si a altor drepturi, durata standard a zilei sau saptamanii de lucru, atunci cand acestea pot fi determinate.

In plus, acordul provizoriu stabileste o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucratori: posibilitatea de a lucra, in paralel, la un alt angajator; limitarea perioadei de proba la maximum 6 luni, o perioada de proba mai mare fiind permisa numai in cazul in care aceasta este in interesul lucratorului sau este justificata de natura muncii; posibilitatea de a solicita, dupa cel putin sase luni de vechime la acelasi angajator, un loc de munca cu conditii mai previzibile si mai sigure; dreptul de a beneficia de formare gratuita, atunci cand acest lucru este prevazut in legislatia UE sau in cea nationala.

"Noile forme de munca ofera oportunitati, dar creeaza si incertitudini in ceea ce priveste drepturile lucratorilor si protectia lor sociala. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite sa sporeasca securitatea si predictibilitatea relatiilor dintre angajati si angajatori", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale din Romania.

Propunerea pentru o mai mare transparenta si predictibilitate la locul de munca a fost lansata de Comisia Europeana in decembrie 2017. In iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene si-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.

Dupa aprobarea acordului provizoriu de catre Comitetul Reprezentantilor Permanenti al Consiliului, urmeaza votul oficial, atat in Consiliu, cat si in Parlamentul European.



Citeste si