Romanii au cea mai mare incredere in armata nationala si in NATO, pe ultimul loc in clasamentul institutiilor interne, respectiv internationale, regasindu-se Parlamentul Romaniei si Comisia Europeana, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat in perioada 21 ianuarie - 5 februarie, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer.

In cine au cea mai mare incredere romanii?

Conform unui comunicat transmis joi AGERPRES, in urma cercetarii sociologice a rezultat ca Armata continua sa fie institutia interna in care romanii au cel mai ridicat nivel de incredere, 64,1% dintre respondenti declarand ca au incredere mare si foarte mare in aceasta institutie (66,7% spuneau acelasi lucru in noiembrie 2018). Urmeaza Biserica - 54,5% (52,8% in noiembrie 2018), Jandarmeria cu 43,5% (49,3% in noiembrie 2018) si Politia cu 41,2%.

Potrivit aceluiasi sondaj, 39,7% dintre romani au incredere multa si foarte multa in DNA, iar 39,1% au incredere multa si foarte multa in Presedintie (33,7% in noiembrie 2018). Lor le urmeaza, la egalitate, Primaria si BNR, ambele institutii fiind cotate cu 34,7%.

Un procent egal de romani (31,4%) au incredere multa si foarte multa in SRI si SIE, in timp ce 27,7% dintre respondenti declara ca au incredere multa si foarte multa in presa. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Consiliul Judetean cu 20,1% incredere multa si foarte multa, Curtea Constitutionala cu 18,4% (19,9% in noiembrie 2018) si Guvernul cu 12,8% (13,7% in noiembrie 2018).

Parlamentul si partidele politice, la coada clasamentului

Pe ultimele locuri ale clasamentului increderii in institutiile interne, arata sondajul, se situeaza partidele politice, cu 11,8 % incredere multa si foarte multa (9,1% in noiembrie 2018) si Parlamentul - cu 9,8% incredere multa si foarte multa.

In topul increderii in institutiile internationale, pe prima pozitie se situeaza NATO, cu un procent de incredere multa si foarte multa de 49,9%, urmat de UE cu 47,8%. Parlamentul European beneficiaza de un capital de incredere de 44,7%, iar Comisia Europeana este cotata cu 43,8% incredere multa si foarte multa.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Volumul esantionului, de tip multistratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri