Detinutii Penitenciarului Arad lucreaza si au adus institutiei 1,4 milioane euro profit. La ce vor fi folositi banii?

Detinutii din Penitenciarul Arad care au muncit in cursul anului 2018 la diverse firme au adus institutiei aproape 1,4 milioane de euro, bani folositi pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si de munca ale personalului angajat.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Arad, Eduard Magold, a declarat pentru AGERPRES ca in aceste zile, la punctele de lucru exterioare, presteaza activitati lucrative 23 de persoane private de libertate, dintre care opt sunt fara supraveghere.

In cursul anului trecut insa, in aceste puncte de lucru au muncit 357 de detinuti, dintre care 209 au fost platiti, acestia reprezentand 20 la suta din persoanele condamnate aflate in Penitenciarul Arad. Alti 148 de detinuti au prestat munca "in interesul locului de detinere".

"Trebuie precizat ca Penitenciarul Arad este profilat pentru custodierea persoanelor private de libertate care executa pedeapsa in regim inchis si maxima siguranta, avand numai o sectie speciala, cu efectiv redus, unde sunt custodiati detinuti care presteaza activitati gospodaresti, acestia fiind in regim deschis", a declarat Magold.

Veniturile realizate de catre detinuti se situeaza, conform prevederilor legale, la nivelul salariului minim pe economie sau usor mai ridicate. Persoana condamnata care presteaza activitati lucrative incaseaza, insa, doar 40% din venitul realizat, iar 60% revine administratiei.

Citeste si:
30 de români, expulzați din Marea Britanie după Brexit
30 de români, expulzați din...

"Fondul total de venituri obtinut si facturat in cursul anului 2018 a fost in valoare de 6.380.935,63 lei, echivalentul a 1.387.160 euro, in crestere fata de anii anteriori. Acesti bani au fost utilizati pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, asigurarea drepturilor detinutilor si imbunatatirea conditiilor de munca ale personalului", a declarat Eduard Magold.

Detinutii au lucrat in anul 2018 la diferite societati ai caror patroni au solicitat forta de munca din cadrul penitenciarului pentru activitatile din santiere, fabrici sau ateliere.

Penitenciarul Arad, care are in prezent 995 de detinuti, a primit anul trecut de la bugetul de stat suma de 49.709.076 lei.

Citeste si:
Câte posturi noi sunt scoase la concurs în penitenciarele din România
Câte posturi noi sunt scoase...
Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri