De la transportatori de marfuri, producatori de mobilier, de incaltaminte, restaurante, patiserii, hoteluri si afaceri mici de familie, la politicieni si primari, numarul celor care se alatura campaniei suceveanului Stefan Mandachi creste de la o zi la alta. Astfel, zeci de firme si mii de angajati isi vor opri activitatea timp de 15 minute, vineri, 15 martie, de la ora 15, in semn de solidaritate cu protestul fata de lipsa autostrazilor in Romania.

JYSK Romania, retailerul scandinav de mobilier si decoratiuni pentru casa, se alatura miscarii care sprijina constructia de autostrazi. Astfel, pe 15 martie, de la ora 15.00, timp de 15 minute, cei peste 800 de angajati isi vor intrerupe activitatea. Actiunea vizeaza cele 73 de magazine din tara, departamentul de Customer Service si sediul central din Bucuresti.

“Existenta autostrazilor care sa lege orase cheie ale tarii, precum si tara noastra de restul Europei, este o chestiune din ce in ce mai stringenta. Pentru un retailer, autostrazile inseamna un timp de livrare mai scurt, costuri de transport mai mici, un impact mai mic asupra mediului si drumuri facute in siguranta. Atunci cand toate regiunile tarii vor fi conectate prin autostrazi, clientii nostri isi vor primi produsele mai repede, cu un cost de livrare mai mic. Credem ca fiecare persoana care locuieste in Romania este afectata, intr-un fel sau altul, de faptul ca nu avem autostrazi, fie ca pleaca in vacanta cu masina si petrece pe drum mult mai multe ore decat este necesar, fie ca asteapta un colet care trebuie livrat din alt capat al tarii sau pur si simplu plateste mai mult pe un produs, pentru ca pretul de la raft reflecta si pretul transportului”, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK Romania si Bulgaria.

Viorel Catarama, om de afaceri si presedinte al partidului Dreapta Liberala, a anuntat ca Grupul de firme Elvila se alatura protestului initiat de antreprenorul Stefan Mandachi, cel care a construit primul metru de autostrada din Moldova. „Grupul de firme ELVILA, cu un numar de 1.000 de angajati, raspunde provocarii lansate de antreprenorul Stefan Mandachi si va opri lucrul in 15 martie, ora 15, pentru 15 minute”, a spus Catarama.

Adrian Garmacea este primul antreprenor bacauan care se alatura campaniei „Romania vrea autostrazi”, cu doua firme, Barrier si Electric Plus. „Pe data de 15 martie, la ora 15.00, timp de 15 minute, vom suspenda activitatea celor 41 magazine Orange, sediul Barrier si cele 35 de francize din intreaga tara. Peste 700 de persoane se vor alatura acestei campanii. Ne dorim o regiune dezvoltata intr-o tara dezvoltata. Nu vrem sa fim, asa, intr-un no man’s land, ci sa fim legati de restul tarii, de Transilvania si Muntenia”, a anuntat Garmacea, intr-un comunicat de presa citat de publicatia online Ziarul de Bacau.

In anul 1995 se infiinteaza firma Electric Plus SRL. Activitatea principala, la momentul infiintarii, era instalarea de sisteme de alarma si supraveghere si interfoane, dar concomitent a inceput si productia de jaluzele si rulouri pentru ferestre. In anul 1998 Electric Plus intra pe piata GSM, iar din 2003 a inceput productia de usi si ferestre din tamplarie PVC.

Compania de software medical, Laitek Medical Software, din Cluj-Napoca, se alatura protestului, a anuntat managerul Razvan Costea-Barlutiu. "Doresc sa salut, impreuna cu colegii mei, initiativa cetateneasca "Romania vrea autostrazi", pornita de Stefan Mandachi. Mai vrem sa va spunem ca noi nu doar o salutam, ci venim alaturi de voi! Asa ca, ardeleneste, vom iesi in fata sediului companiei pentru 15 minute, pe data de 15 Martie la ora 15:00 si vom cere si noi, in liniste, un pic de normalitate rutiera: autostrazi. Pentru ca... suntem in 2020, mintenas, iar tara se sufoca. Nu facem politica si nu ne afiliem nici unei alte miscari prin actiunea noastra. Pur si simplu dorim doar ca tara in care traim sa aiba ce merita, sa creasca si sa se dezvolte, asa cum facem si noi, muncind pe rupte in microcosmosul nostru", scrie Razvan Costea-Barlutiu.

Societatea Marvel, distribuitor de echipamente de protectie personala si atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, se alatura protestului. "#sieu, 15 martie, ora 15. Pentru ca vrem sa-ti ajunga echipamentele atunci cand promitem ca vor ajunge!", anunta protectstore.ro.

O mica afacere de familie din Maramures, cu ulei presat la rece, se alatura si ea protestului. "Dragi prieteni #uleisomcuta, Ne alaturam si noi campaniei #RomaniaVreaAutostrazi prin urmare in 15martie de la ora 15, pentru 15 minute ne vom sista activitatea. Va multumim pentru intelegere!", anunta compania.

Importatorul de incaltaminte Kalapod, care a livrat, anul trecut, peste 250.000 de produse in tara, s-a alaturat campaniei "Romania vrea autostrazi", iar in data de 15 martie, de la ora 15:00, timp de 15 minute, toti cei peste 80 de angajati ai firmei isi vor intrerupe activitatea in magazinele pe care le detin, atat online, cat si offline.

“Suntem revoltati fata de faptul ca autoritatile din Romania nu se preocupa de infrastructura rutiera, de aceea dorim sa ne alaturam protestului initiat de Stefan Mandachi, si speram ca alaturi de alti antreprenori sa reusim sa tragem un semnal de alarma cu privire la starea deplorabila a drumurilor, cat si lipsa unor autostrazi esentiale din Romania”, au declarat reprezentantii companiei Kalapod Romania intr-un comunicat de presa.

GM Shoes, un lant de magazine de incaltaminte din Suceava, Botosani, Iasi, Roman, Baia Mare, Targu Mures si Alba Iulia, a anuntat ca participa la protest. "Am fost provocati de Nicolis iar noi spunem DA. Si noi, ca restul romanilor, vrem autostrazi! Ne vom suspenda activitatea pentru 15 minute, pe 15 Martie de la ora 15:00", potrivit unui postari publicate.

Fabrica de incaltaminte Nicolis, infiintata in anul 1994, care are, in prezent, 100 de angajati, se alatura demersului. "Acceptam provocarea companiei Marelbo iar in data de 15 martie ora 15 cele 2 fabrici Nicolis impreuna cu cei 200 de angajati isi intrerup activitatea pentru 15 minute in semn de protest pentru infrastructura drumurilor din Romania", anunta compania pe Facebook.

Marelbo, una dintre cele mai mari fabrici de incaltaminte din tara, este un alt nume sonor din industrie care se alatura protestului "Romania vrea autostrazi". "Acceptam provocarea companiilor Tipografia Celestin si MARELVI Electrocasnice iar in data de 15 martie ora 15 fabrica Marelbo impreuna cu cei 700 de angajati isi intrerupe activitatea pentru 15 minute in semn de protest pentru infrastructura drumurilor din Romania.”, transmite Marelbo.

Tipografia Celestin din Suceava, distribuitorul de echipamente electronice si electrocasnice din Romania, Marelvi si magazinul online de centrale termice si instalatii Cazane si centrale se alatura protestului.

Demersul este sustin si de magazinul online de IT One It; magazinul online de instrumente muzicale Fly Music, compania AGC Grup, care ofera servicii de contabilitate si consultanta; GERAICO, firma de distributie de bauturi alcoolice. De asemenea, Big Brands Outlet isi inchide depozitele timp de 15 minute.

Privilege - Rochii de mireasa & Accesorii de nunta, un magazin cu articole pentru nunti, care ofera si servicii de organizare de nunti, isi intrerupe activitatea in semn de protest. La fel si un spatiu de petrecere a timpului liber din Brasov: “In 15 martie, ora 15, pentru 15 minute ne vom opri din ceea ce facem, in semn de protest. Si pentru ca la noi e cu rezervari, blocam intervalul 14:30-15:30. Daca nu acum, atunci cand? Daca nu noi, atunci cine?”, scrie Obscuria Room Escape din Brasov.

Soceram, producatorul traditional de materiale de constructii, se alatura initiativei: „Vineri, 15 martie 2019, la ora 15:00, societatile Neptun SA si Soceram SA din Campina isi vor intrerupe activitatea timp de 15 minute pentru a sustine initiativa omului de afaceri din Suceava, Stefan Mandachi, care a construit din fonduri proprii un metru de autostrada. Atat lipsa autostrazilor, cat si lipsa proiectelor de infrastructura de calitate constituie motivele care au dus la formarea acestei initiative. Sustinem proiectul initiat la Suceava pentru o buna dezvoltare economica a tarii, dar si pentru a trage un semnal de alarma in fata autoritatilor”, se arata in mesajul publicat de Soceram.

Producatorii vinului ZAZ se alatura si ei demersului.

Scoala de soferi Teo a anuntat, de asemenea, ca se alatura protestului si suspenda activitatea tuturor sediilor.

Hotel

The Gerald’s Hotel, un hotel din Radauti, Suceava, sustine miscarea. "The Gerald’s Hotel accepta provocarea lansata de @gmshoesromania si sustine initiativa #sieu. In data de 15 Martie, la ora 15:00, ne vom intrerupe activitatea pentru 15 minute", potrivit anuntului publicat.

Iron Hostel & Accomodation din Cluj-Napoca isi suspenda activitatea timp de 15 minute.

Bar, restaurant, patiserie

Restaurantul din Iasi, Eat&Go, va fi inchis timp de 15 minute, iar barul din Capitala Have a Cigar va fi inchis pentru o ora in semn de solidaritate cu initiatorul protestului.

Brutarie si patiseria Pain plaisir din Bucuresti anunta ca sustine initiativa: „Pe 15 martie, la ora 15.00, luam si noi o pauza de 15 minute ca sa ne solidarizam cu cei care viseaza la ziua in care Romania va avea, de-adevaratelea, autostrazi. Pana atunci, sigur vom deschide Pain Plaisir si la Iasi!”

Restaurantul din Capitala J’ai Bistrot si-a anuntat, de asemenea, participarea. „Pe 15 martie la ora 15 ne oprim si noi din tot pentru 15 minute. Protestam pentru orice ar fi trebuit sa fie deja normal dupa 30 de ani. Infrastructura, educatie, sanatate, justitie etc. Protestam impotriva coruptiei, impredictibilitatii legislative, nepotismului, birocratiei, fiscalitatii haotice, impotriva jafului banilor publici... Protestam impotriva dezvoltarii economice uriase care a facut absolut neincapatoare drumurile publice si reteaua de autostrazi a tarii”, scrie J’ai Bistrot.

Transportatori

Asociatia Transportatorilor de Marfuri „Bucovina”, care reuneste cateva sute de transportatori, a anuntat ca va sprijini demersul lui Stefan Mandachi, iar pe 15 martie, de la ora 15.00, camioanele vor fi oprite pentru un sfert de ora, anunta Monitorul de Suceava.

DGH Log & Sped, jucator de pe piata de expeditie si logistica in transportul rutier de marfuri, sustine protestul. Balcan Express Curier SRL isi va suspenda activitatea de la birou, in timp ce curierii firmei vor trage pe dreapta cu avariile pornite.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca sustine demersul si ca va opri activitatea pentru 15 minute, pe 15 martie, la ora 15.00, asa cum propune protestul.

ONG, media si HR

Hospice Casa Sperantei este singurul ONG care s-a alaturat pana in prezent protestului initiat de suceveanul Mandachi. „Copiii si adultii ingrijiti de HOSPICE au nevoie 24/24 de personalul medical, de aceea medicii, asistentii, psihologii si terapeutii nostri raman alaturi de pacienti. Dar, hey, echipa de Fundraising si Comunicare de la HOSPICE Casa Sperantei poate lua o pauza de imbratisari optimiste. Asa ca Fundraisingul si Comunicarea de la HOSPICE isi opresc activitatea timp de un sfert de ora, pe 15 martie, de la ora 15:00. Pacientii nostri din cele doua spitale – din Brasov si din Bucuresti – strabat uneori jumatate de tara, pentru ca vin din judete in care nici nu exista ingrijirea paliativa. Iar la HOSPICE intelegem cel mai bine cat e de importanta fiecare clipa pentru cineva care infrunta un diagostic greu. Asadar, pe 15 martie, ne oprim pentru timpul pacientilor nostri. #sieu #sieu”, se arata in mesajul transmis de Academia de Optimism.

Funky Citizens
se alatura demersului: „Sustinem si noi initiativa #sieu lansata de bucovineanul Stefan Mandachi. Ne putem imagina ca e un soi de #CasualFriday, doar ca mai activist. Lasand gluma la o parte, situatia e trista: Moldova ramane zona cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere din tara. E doar unul din motivele pentru care vineri, pe 15 martie, la ora 15, luam si noi o pauza de 15 minute de la munca”.

Brandion, agentia de marketing, branding si design, sustine demersul, iar angajatii nu vor lucra un sfert de ora pe 15 martie.

Compania de HR Lugera & Makler Romania isi suspenda si ea activitatea pe 15 martie.

Si publicatia wall-street.ro se alatura initiativei lui Stefan Mandachi.

Administratia locala

Primarul orasului Iasi, Mihai Chirica, a anuntat ca se alatura protestului pentru construirea de autostrazi initiat de omul de afaceri sucevean Stefan Mandachi, si va opri activitatea in primarie pentru 15 minute, in 15 martie.

"Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru ca trebuie sa atragem atentia asupra necesitatii construirii de autostrazi. Asa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importanta, Autostrada Moldova, ci toata tara are nevoie de retea de autostrazi, pentru ca avem nevoie sa ne dezvoltam in primul rand. Ecoul nu cred ca va fi de o rezonanta mare pentru ca despre aceasta necesitate se vorbeste de prea multa vreme. Probabil, s-a erodat in mintea celor care trebuie sa decida acest subiect, dar, cel putin, vom reusi sa atragem atentia Comisiei Europene ca a devenit o problema nationala lipsa autostrazilor si ca ar trebui sa abordam urmatoarea etapa de finantare europeana intr-un mod mult mai responsabil", a spus MIhai Chirica la Digi FM.

Primarul orasului Brasov, George Scripcaru, a anuntat ca sustine protestul. „Ne solidarizam cu acest protest, deoarece lipsa infrastructurii a adus multe deservicii Brasovului care a pierdut investitii majore din cauza absentei autostrazii Brasov – Comarnic sau Brasov – Sibiu”, a declarat primarul George Scripcaru, citat de bizbrasov.ro.

Primarul Orasului Rovinari, Robert Dorin Filip, a anuntat, pe pagina de socializare, ca se alatura protestului initiat de suceveanul Stefan Mandachi, si va opri activitatea in primarie, vineri, timp de 15 minute.

„Intrucat in Gorj nu avem nici macar un drum expres, fapt care ingreuneaza prezenta investitorilor si dezvoltarea economica a judetului, am decis, in calitate de primar, impreuna cu angajatii Primariei si cu o parte dintre consilierii locali, sa ne alaturam si noi protestului din 15 martie. In acest context, provoc primarii localitatilor situate pe traseul drumului european 79, propozabil a deveni drum expres, sa se alature protestului desfasurat la nivel national, si sa cerem impreuna alocarea de fonduri pentru construirea drumului expres care sa lege Gorjul de aeroportul din Craiova si de autostrada ce urmeaza a se construi intre Pitesti si Craiova. Sper intr-o reactie pozitiva din partea primarilor din Turceni, Balteni, Dragutesti si Targu Jiu", a scris Filip.

Primarul PSD al comunei Savinesti se alatura protestului initiat de afaceristul sucevean Stefan Mandachi, pentru constructia de autostrazi, si va intrerupe activitatea primariei pe data de 15 martie, la ora 15.00, timp de 15 minute.

Sursa foto: Facebook Pain plaisir

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri