Un sondaj amplu realizat in UE de catre Consiliul Afaceri Externe (ECFR) dezvaluie principalele preocupari ale cetatenilor europeni. Sondajul, realizat in 14 tari din Uniunea Europeana, arata ca tarile din sudul si estul Europei sunt mai ingrijorate de emigrare decat de imigrare. In Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria si Romania mai multi cetateni cred ca emigrarea este o problema mai mare decat imigrarea.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in Romania, unde in ultimii 10 ani populatia a scazut cu 10%, in contextul in care din ce in ce mai multi tineri aleg sa se mute si sa lucreze in vestul Europei.

Cu toate acestea, in tarile nordice si occidentale, preocuparile privind imigrarea le-au depasit cu mult pe cele legate de emigrare, conform Ziare.com .

Sondajul a fost realizat pentru a stabili principalele ingrijorari ale cetatenilor, inainte de alegerile europarlamentare din mai. Cele 14 state implicate in sondaj vor ocupa 80% din locurile din noul parlament.

Sondajul a relevat ca europenii sunt preocupati de mai multe aspecte in afara de fenomenul de migratie, desi acest subiect a dominat politica si discursul UE in ultimii cinci ani. Coruptia, nationalismul, terorismul si schimbarile climatice, sunt doar cateva dintre subiectele care provoaca, de asemenea, ingrijorare in randul europenilor.

Ministerul Justitiei incepe...
Citeste si: Extradarea lui Radu Mazare: MJ are 2 zile pentru a trimite documentele

Per total, 20% dintre cetatenii intervievati s-au declarat ingrijorati de emigrare, iar 32% de imigrare.

In unele tari, teama de emigrare este atat de mare incat mai multi respondenti au sustinut ca cetatenii nu ar trebui sa aiba voie sa paraseasca tara natala pe perioade indelungate de timp.

Unu din cinci europeni s-a declarat ingrijorat de radicalismul islamic, teama fiind accentuata in tari precum Belgia, Franta sau Olanda.

In aproape toate tarile, majoritatea respondentilor au fost de acord ca mediul inconjurator ar trebui sa fie o prioritate chiar daca afecteaza cresterea economica.

Mesaj pentru romani de la...
Citeste si: Liderii UE: In 26 mai romanii au de luat o decizie importanta

Datele obtinute in urma sondajului mai dezvaluie o gama larga de preocupari in diferite tari, ceea ce inseamna ca alesii se vor confrunta cu probleme diverse in noul mandat.

Cei mai ingrijorati cetateni europeni in ceea ce priveste economia, sunt italienii, romanii si grecii.

In sapte tari - Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Spania, Grecia si Slovacia - peste 50% dintre cei chestionati au declarat ca o problema majora la ei in tara este coruptia.

Volumul esantionului a fost de 50.000 de persoane.

Iohannis, declaratie dupa...
Citeste si: Iohannis: Va promit ca Romania va fi mai puternica si respectata in UE

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Coruptia, cea mai mare ingrijorare a romanilor