Locurile pentru elevii care intra la liceu in clasa a IX-a vor fi reduse cu 29.400 fata de anul trecut, potrivit noii forme a proiectului de hotarare de guvern, publicat de Ministerul Educatiei. Nu exista o justificare sau o fundamentare a taierii numarului de locuri de la liceu, mai ales ca, initial, proiectul de HG pus in dezbatere publica la sfarsitul lunii martie prevedea aceeasi cifra de scolarizare pentru clasa a IX-a, cursuri de zi, ca si anul trecut, 164.000, potrivit Edupedu.ro.

Recent, insa, documentul a fost inlocuit cu un altul in care numarul de locuri pentru clasa a IX-a este de doar 134.600. In acest an sunt inscrisi in clasa a VIII-a 175.463 de elevi care acum se pregatesc sa dea Evaluarea Nationala si apoi admiterea la liceu.

In noua forma a proiectului de Hotarare de Guvern din locurile pentru clasa a IX-a s-au taiat 29.400 fata de primul proiect si 30.400 fata de cifra de scolarizare pentru aceasta clasa din anul in curs (165.000 de locuri conform HG 131/2018).
30.000 de locuri inseamna 1.200 de clase de liceu a cate 25 de elevi care, potrivit proiectului, din aceasta toamna nu mai au locurile asigurate. O reducere de 18,79% a locurilor la liceu propusa de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2019-2020, fata de anul scolar in curs.

Nu exista nicio explicatie a acestei reduceri nici in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

O alta modificare este pentru invatamantul profesional, unde cifra initiala de 55.000 de locuri se majoreaza la 60.000 de locuri. Alte 137 de locuri sunt suplimentate pentru invatamantul militar, potrivit proiectului.

De mentionat ar fi ca 25.000 dintre locurile lipsa de la liceu nu au fost redistribuite la alte tipuri de invatamant (cum ar fi cel profesional ori vocational) sau la frecventa redusa, ci au fost taiate cu totul.

Decizia este cu atat mai surprinzatoare cu cat, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in urma cu o luna la simularea pentru Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a au participat 164.264 de elevi de clasa a VIII-a, iar totalul celor inscrisi in clasa a VIII-a este de 175.463 de elevi. Cu mult pentri cifra de 134.600 de locuri propusa in proiectul de Hotarare de Guvern.

In mod paradoxal, conform Notei de Fundamentare a proiectului arata ca aceste cifre de scolarizare tin cont de efectivele de copii/elevi pentru fiecare nivel de invatamant.

Primul proiect de HG pentru cifra de scolarizare din anul scolar urmator 2019-2020, prevedea faptul ca cifrele de scolarizare erau asemanatoare cu cele de anul acesta. Singura taiere de 1.000 de locuri era de la invatamantul liceal (164.000 fata de 165.000 in 2018), locuri care se regaseau la invatamantul profesional.

Fara sa atraga atentia asupra modificarilor aparute, sau sa fie din nou pus in dezbatere, noul proiect de HG, modificat semnificativ, a fost repus de Ministerul Educatiei in acelasi loc, doar cu mentiunea „update” in dreptul documentelor pentru descarcat. Data publicarii apare ca ar fi 9.04.2019.

Datele Ministerului Educatiei arata ca numarul de locuri propus pentru aprobare este cel mai mic din ultimii 10 ani, cel putin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri