Academia de Studii Economice (ASE) a lansat in Sistemul Elctronic de Achizitii Publice licitatia pentru restaurarea monumentului istoric casa Nanu-Muscel din Piata Romana si constructia cladirii de sase etaje.

"Nu stim exact cate oferte am primit pana acum, dar patru firme au cerut clarificari pe procedura, ceea ce inseamna ca minimum patru firme sunt interesate. Ne asteptam la mult mai multe. Sa speram ca avem noroc de o firma serioasa care sa duca lucrarea pana la final", a declarat, pentru wall-street.ro, rectorul Academiei de Studii Economice, prof. univ. dr. Nicolae Istudor.

Proiectul pentru casa Nanu-Muscel va ramane acelasi: casa monument istoric, incadrata la categoria B, va fi restaurata, introdusa intr-o cupola, deasupra careia se vor construi patru etaje, a explicat rectorul ASE.

Din momentul semnarii contractului, compania castigatoare are la dispozitie doi ani pentru a finaliza constructia noii cladiri si a reabilita cladirea veche. Finantarea proiectului vine de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Valoarea contractului este de 34.587.480 de lei, potrivit anuntului publicat pe 6 aprilie, “Rest de executat - Consolidare, restaurare si extindere imobil A.S.E. Bucuresti- Spatii de educatie si cercetare ASE Bucuresti, Piata Romana nr.7”.

In contextul in care cladirea este de categoria C si, totodata, monument istoric, operatorii care participa la licitatie trebuie sa fi executat cel putin un contract de restaurare si/sau consolidare si/sau reabilitare si/sau refunctionalizare a monumentelor istorice.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 13 mai 2019, ora 15.00. Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este 13 octombrie 2019.

Istoria casei Nanu-Muscel

Casa Nanu-Muscel, situata langa cladirea Academiei de Studii Economice, a fost construita in stil neo romantic cu accente Art Nouveau, la comanda medicului profesor Ion Nanu-Muscel, pentru el si familia sa. Casa a apartinut Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale, asa cum s-a numit initial actuala ASE, fiind donata in 1940 de vaduva Nanu-Muscel pentru a adaposti profesori pensionari ai scolii si studenti.

Regimul comunist a cedat ulterior casa altor institutii. Trecuta apoi in proprietate privata, casa a fost cumparata in 2012 de catre Academia de Studii Economice de la firma Proconces.ro, aflata la momentul respectiv in insolventa, pentru suma de 3,8 milioane de euro.

Cladirea a fost nelocuita timp de multi ani si s-a degradat. In 2016 au inceput lucrarile de consolidare, restaurare si extindere, dar au fost sistate in aprilie 2016 de Inspectoratul de Stat in Constructii, pentru ca s-ar fi derulat in baza unui aviz care nu respecta prevederile. Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut sistarea lucrarilor.

Ulterior, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, s-a stabilit ca autorizatia de constructie este legala, spune rectorul Istudor.

Firma Palex, cea care a castigat prima licitatie pentru consolidarea cladirii si constructia celei noi, a renuntat la contract si, astfel, s-a ajuns la o noua licitatie.

Sursa foto: Babu | Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri