Unul din doi bolnavi de cancer face radioterapie doar in stadiu terminal pentru ca nu are acces la tratament in timp util, este concluzia unei analize a situatiei celor peste 350 de pacienti tratati in lunile decembrie 2018 – martie 2019 intr-un centru de radioterapie din Constanta.

Pana la 50% dintre pacientii oncologici care ajung sa faca radioterapie au nevoie de tratament cu scop paliativ. Ponderea ar putea fi mai mica, chiar sub 30%, daca pacientii ar ajunge la timp intr-un centru de specialitate. In Romania, 3 din 10 bolnavi de cancer au acces la servicii de radioterapie si in jur de 5.000 de oameni dintre cei peste 46.000 de pacienti cu indicatie paliativa ajung la tratament.

Potrivit unei analize a datelor disponibile intr-un centru din Constanta, cele mai frecvente tumori pentru care pacientii ajung intr-o clinica de radioterapie sunt cancerul mamar, ginecologic si ORL. Cele trei tipuri reprezinta mai bine de jumatate dintre situatii.

“Ne dorim ca numarul pacientilor care ajung sa aiba nevoie de radioterapie paliativa sa scada printr-un acces rapid la servicii de calitate, ceea ce implica o diagnosticare precoce, o retea de centre de radioterapie functionala si o colaborare eficienta intre persoanele care gestioneaza un pacient oncologic. Radioterapia paliativa se foloseste atunci cand intentia curativa a tratamentului a fost depasita, adica noi nu mai putem sa vindecam acel pacient, in schimb putem sa oferim o calitate a vietii cat mai buna prin ameliorarea simptomatologiei cauzate de diversele determinari secundare, adica metastaze mai pe inteles, care pot deveni simptomatice, pot cauza durere sau fracturi, daca vorbim despre metastaza osoasa. Noi, prin radioterapia paliativa, putem sa prevenim aceste stari, astfel incat sa aducem cat mai aproape asteptarile pacientului de realitate, ceea ce inseamna calitatea vietii”, afirma dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca in lume 40 de milioane de oameni au nevoie in fiecare an de paliatie. Dintre acestia, 39% sunt pacienti cardiaci, 34% oncologici, 10% au boli pulmonare, 6% sunt pacienti cu HIV/SIDA si 5% diabetici. La nivel mondial, 86% dintre pacientii care au nevoie de paliatie nu beneficiaza de aceste servicii.

“Un diagnostic pus tarziu intarzie tratamentul si intarzie vindecarea. Astfel, in cazul tumorilor metastazate sau in cazul tumorilor foarte avansate loco-regional, scopul radioterapiei devine din curativ paliativ. Asadar, este de dorit o diagnosticare precoce pentru a fructifica sansa pe care ne-o ofera o radioterapie de calitate”, sustine dr. Cristina Beselea, medic specialist radioterapie.

Asociatia Europeana de Ingrijiri Paliative estimeaza ca necesarul personalului medical dedicat ingrijirilor paliative este acoperit in proportie de 52% in cazul tratamentelor care se fac in unitatile sanitare. Marea Britanie este singura cu un scor de 100%. Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Ceha, Slovenia, Cipru, Romania, Malta, Grecia, Portugalia si Slovacia au obtinut un scor cuprins intre 25 si 50% la capitolul acoperirea serviciilor de ingrijire paliativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri