Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. Documentul prevede noi obligatii pentru angajatori, din perspectiva egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca si pentru combaterea si eliminarea discriminarilor bazate pe criteriul de sex.

Angajatorii au obligatia sa introduca explicit, in regulamentele interne, faptul ca este interzisa discriminarea bazata pe criteriul de sex si sa isi informeze angajatii despre drepturile pe care le au privind egalitatea de sanse si de tratament in relatiile de munca.

De asemenea, angajatorii trebuie sa aplice masuri de prevenire si actiune: elaborarea unei politici interne clare prin care sa se elimine toleranta la hartuire la locul de munca, adoptarea unor masuri anti-hartuire, proiecte, programe de instruire si campanii de informare si constientizare a angajatilor. Totodata, salariatii vor fi informati despre procedura de depunere a unei plangeri de hartuire sexuala sau comportament inadecvat la locul de munca si despre modul de solutionare a acesteia.

"Prin modificarile si completarile aduse anul trecut Legii nr. 202/2002, a fost prevazuta posibilitatea ca in institutiile publice, precum si in companiile private cu peste 50 de angajati, sa fie identificat un angajat caruia sa ii fie repartizate, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati sau, in limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale, sa fie angajat un expert sau un tehnician in egalitate de sanse, una din atributiile acestui angajat fiind elaborarea unor planuri de actiune privind implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati", a precizat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Normele metodologice aprobate stabilesc si masurile active care trebuie sa fie cuprinse in planurile de actiune privind implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati, printre care:

  • promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, eliminarea discriminarii directe si indirecte dupa criteriul de sex si prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca;
  • politica de salarizare si niveluri de salarizare pentru functiile de management si de executie existente, cu masuri menite sa asigure egalitatea de gen si eliminarea diferentelor salariale intre femei si barbati, precum si conditii echitabile la pensionarea femeilor si barbatilor;
  • masuri care sa vizeze o mai buna reconciliere a vietii profesionale cu cea de familie, cum ar fi: concediul de maternitate, concediul de crestere si ingrijirea copilului, concediu paternal, modalitatile de sprijin pentru ingrijirea copiilor si a altor persoane dependente si alte tipuri de concedii familiale, concediul de acomodare pentru familiile care adopta copii, modalitatile speciale de organizare a timpului de lucru (telemunca, programul de lucru cu timp partial, programul de lucru flexibil etc.);
  • sistem confidential si sigur pentru depunerea plangerilor legate de hartuirea sexuala si discriminarea pe criterii de sex la locul de munca.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri