Ovidiu Sandor a donat 18.000 de euro pentru salvarea Bailor Herculane: "Fiul meu de 11 ani mi-a spus ca trebuie sa-i ajut pe acesti tineri"

Antreprenorul timisorean Ovidiu Sandor a contribuit cu 18.000 de euro la campania de strangere de fonduri derulata in aceasta perioada pentru protejarea statiunii Baile Herculane, dubland, astfel, suma stransa pana acum de Asociatia Locus pentru lucrarile de punere in siguranta a Bailor Neptun.

“Motivul pentru care am facut gestul asta este pentru ca fiul meu, de 11 ani, mi-a spus ca trebuie sa-i ajut pe acesti tineri. Am vazut initiativa acelor tineri arhitecti, legata de Herculane si la un moment dat am facut o vizita la Herculane cu copiii si am vizitat atat baia asta imperiala, cat si alte cladiri de acolo care au istorii similare care au o soarta la fel de trista. Am decis ca e ceva ce trebuie sprijinit, din mai multe puncte de vedere”, a declarat Ovidiu Sandor pentru Adevarul.

Pe 18 aprilie, Asociatia Locus, formata din tineri arhitecti din Timisoara, a facut un apel pe Facebook pentru a strange suma de 100.000 de euro, necesara pentru inceperea lucrarilor de punere in siguranta a Bailor Neptun, cladire care este un pericol public, pentru ca elementele decorative ale fatadei se prabusesc in strada, iar zonele critice ale casei nu mai pot astepta.

Ovidiu Sandor a promis Asociatiei Locus ca va dubla suma care se va strange in cont pana la data de 1 mai. La 1 mai, suma donata a ajuns la 18.000 de euro. Astfel, suma de 36.000 de euro va permite asociatiei sa inceapa lucrarile de punere in siguranta in cele mai afectate zone.

Ovidiu Sandor, CEO si fondator al companiei Mulberry Development care dezvolta proiectul ISHO, este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri implicati in domeniul imobiliar, acesta fiind cunoscut si pentru faptul ca a investit impreuna cu fondul NEPI intr-un proiect de birouri din Cluj. Antreprenorul timisorean este si dezvoltatorul proiectului City Business Center din Timisoara pe care l-a vandut in 2012 fondului NEPI. Sandor si-a inceput afacerea pe piata imobiliara dupa ce a mostenit de la tatal sau o fabrica de confectii Moda-Tim pe care a transformat-o intr-un complex de birouri. Fabrica de confectii a fost relocata in sudul orasului si este in continuare detinuta de catre Sandor.

Citeste si:
Mega Image își extinde rețeaua de magazine în zona de vest a țării
Mega Image își extinde...

Planul de salvare

Asociatia Locus vrea sa puna in siguranta cladirea Bailor Neptun, pe baza proiectul tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor.

“Interventia de urgenta asupra cladirii inseamna indepartarea pericolului public pe care il prezinta in acest moment cladirea si prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de cladire afectate. Interventia de urgenta se va face in etape, pe masura ce vom reusi sa strangem banii necesari. Interventia va fi facuta in baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastra impreuna cu o serie de specialisti, iar toate lucrarile propuse sunt reversibile. Cladirea a fost declarata pericol public in baza unei expertize tehnice in 2017, iar procedurile de protejare a comunitatii si a monumentului trebuiau incepute de indata”, au explicat reprezentantii Asociatiei Locus.

Proprietarul cladirii este Primaria Baile Herculane, iar terenul este detinut de doi privati. Proprietarii terenului nu si-au dat acordul pentru ca interventia sa poata fi posibila, dar avand in vedere ultimele prabusiri si degradari structurale, cladirea este un pericol foarte mare pentru trecatori. Astfel, administratia locala a decis sa emita autorizatia de construire in regim de urgenta in baza proiectului tehnic avizat de Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin si predat de catre echipa Asociatia Locus in 26 aprilie 2018 catre administratie.

“Aceasta interventie este singurul pas care poate fi implementat pana la rezolvarea tuturor problemelor juridice si de proprietate, si reprezinta stoparea prabusirilor preconizate in urmatoarea perioada si pierderea unor elemente originale si de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din Romania, prin lucrari reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanenta asupra Bailor, ci se va proteja si conserva pana la momentul oportun unei restaurari corecte si fezabile”, a adaugat Asociatia Locus.

Citeste si:
BBC, despre Băile Herculane: Cum s-au gândit câțiva tineri să...
BBC, despre Băile Herculane:...

Studentii care vor sa reabiliteze Baile Herculane

O echipa de tineri care studiaza arhitectura in Timisoara incearca sa reabiliteze statiunea Baile Herculane. Dupa ce a publicat un articol cu o serie de fotografii care surprindeau frumusetea degradata a cladirilor din statiune, Oana Chirila a decis sa faca ceva, orice. Unii prieteni au venit la ea, iar cu altii a dus o lupta de convingere, dar, in final, toti sunt uniti de dorinta de a restaura cladirile peste care timpul si natura au trecut, fara ca oamenii sa spuna „stop”. Acum, eforturile tinerilor arhitecti se concentreaza pe stabilizarea cladirii Baile Neptun pana cand situatia administrativa va permite reabilitarea ei. Citeste aici povestea integrala.

Asociatia Locus, organizatie non-guvernamentala fondata in anul 2017, are ca scop salvarea si promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, natural, urbanistic si istoric, mobil si imobil in principal de pe teritoriul Romaniei.

Proiectul principal in lucru il reprezinta HerculaneProject, proiect al caror obiective sunt reactivarea arhitecturala si sociala a centrului istoric din Baile Herculane. Printre actiunile HerculaneProject se numara dezvoltarea si avizarea proiectului de consolidare a Bailor Neptun, cea mai emblematica cladire din Herculane, tururi de arhitectura, organizarea unei scoli de vara pentru a activa o legatura cu mediile universitare din tara si din diaspora, cat si dezvoltarea unui ghid de interventie pentru monumentele istorice.

Citeste si:
Michael Jordan a donat 10 mil. dolari pentru deschiderea a două...
Michael Jordan a donat 10...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri