Papa Francisc va efectua o calatorie apostolica in Romania in perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub genericul 'Sa mergem impreuna!'. In perioada in care este in tara, Suveranul Pontif va avea mai multe intalniri cu autoritatile, dar si cu societatea civila. Informatii despre traseul calatoriei si mesajul Papei Francisc pot fi citite in materialul de mai jos.

Papa Francisc, ales in fruntea Bisericii Catolice din 2013, si-a inceput in luna martie cel de-al saptelea an de pontificat, desi nu se astepta sa ramana mai mult de cinci ani in fruntea Bisericii Catolice.

"Vin in Romania, tara frumoasa si primitoare, ca pelerin si frate", spune papa Francisc intr-un mesaj video adresat romanilor inainte de sosirea sa la Bucuresti pentru calatoria de trei zile in tara noastra, in perioada 31 mai - 2 iunie, ce se desfasoara sub motto-ul "Sa mergem impreuna!".

Premierul, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, politicieni, reprezentanti ai societatii civile si ai cultelor au fost invitati la intalnirea cu Papa Francisc care va avea loc pe 31 mai la Palatul Cotroceni.

Traseul calatoriei

Seful statului il va intampina, impreuna cu sotia sa, Carmen Iohannis, pe Papa Francisc, pe 31 mai, la Aeroportul International "Henri Coanda", noteaza Agerpres.

Ulterior, Suveranul Pontif se va deplasa cu un papamobil, produs de Dacia, catre Palatul Cotroceni, unde va fi primit in cadrul unei ceremonii oficiale pe Platoul Marinescu si se va trece in revista garda de onoare. Dupa acest moment, presedintele Iohannis si Papa Francisc vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de intalnirea cu autoritatile, societatea civila si corpul diplomatic. Seful statului va sustine o alocutiune, iar Suveranul Pontif un discurs.

In aceeasi zi, Papa va avea o intalnire cu Patriarhul BOR, Daniel, la Palatul Patriarhiei. In continuare, inaltul ierarh se va intalni cu Sinodul Permanent al BOR.

Suveranul Pontif va merge si la Catedrala Nationala, unde se vor prezenta alocutiuni si se vor interpreta cantari pascale, dupa ce se va spune rugaciunea "Tatal Nostru". Apoi, Papa va participa la Sfanta Liturghie, la Catedrala Catolica "Sfantul Iosif", unde va rosti predica.

Pe 1 iunie, Papa Francisc va merge la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, va vizita Catedrala "Sfanta Maria Regina" din Iasi si va participa la o intalnire cu tineri si familii la Palatul Culturii din Iasi, unde va sustine un discurs.

Pe 2 iunie, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a sapte episcopi martiri greco-catolici la Campia Libertatii din Blaj si va avea o intalnire cu comunitatea roma din localitate.

Vizita in Romania a Papei Francisc se va incheia pe 2 iunie cu ceremonia plecarii oficiale de pe Aeroportul International Sibiu, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a sotiei sale.

Restrictii de trafic in Iasi

Autoritatile locale anunta ca pe 1 iunie, cu ocazia vizitei Papei la Iasi, se asteapta sosirea unui numar foarte mare de pelerini cu autocare, microbuze si autoturisme, motiv pentru care vor fi impuse o serie de restrictii si modificari in circulatia rutiera in municipiul resedinta, potrivit Agerpres.

Potrivit primarului Mihai Chirica, pe 1 iunie la Iasi sunt asteptati sa ajunga aproximativ 65.000 de pelerini din tara si strainatate.

Astfel, in perioada 30 mai - 1 iunie, intre orele 6,00 si 21,00, se interzice stationarea vehiculelor pe strada Sfantul Andrei si strada Petru Movila, acestea fiind destinate parcarii vehiculelor persoanelor cu dizabilitati. In ziua de 1 iunie, intre orele 6,00 si 21,00 se inchide accesul vehiculelor pe strada Trei Ierarhi si strada Gh. Ghibanescu.

In perioada 31 mai, ora 6,00 - 1 iunie, ora 21,00, se interzice stationarea vehiculelor pe urmatoarele artere: Splai Bahlui Mal Drept, intre Podu de Piatra si Podu Sf. Ioan; Splai Bahlui Mal Stang, intre Podu de Piatra si Podu Sf. Ioan; bulevardul Tudor Vladimirescu, intre strada Elena Doamna - strada Padurii; bulevardul Socola, intre Podu Ros si bulevardul Nicolae Iorga; bulevardul C.A. Rosetti, intre strada Eternitate si strada Brandusa; soseaua Moara de Foc, intre pasaj Octav Bancila si Moara 1 Mai; strada Strapungerii Silvestru, intre strada Garii si pasajul Bancila; strada Canta; strada Silvestru, intre strada Garii si pasaj Alexandru cel Bun; bulevardul Nicolae Iorga, intre Podu de Piatra si str. Mitropolit Varlaam.

In perioada 31 mai, ora 6,00 si 1 iunie, ora 21,00, se interzice parcarea vehiculelor pe urmatorul traseu: Palatul Culturii si Teatrul Luceafarul si strada Grigore Ureche pana la strada Sfantul Lazar.

Parcarea autocarelor si a microbuzelor pelerinilor, in functie de necesitati, se va face pe ambele parti ale urmatoarelor artere, in perioada 31 mai, ora 6,00 si 1 iunie, ora 21,00: Splai Bahlui Mal Drept intre Podul de Piatra si Podul Sf. Ioan; Splai Bahlui Mal Stang, intre Podul de Piatra si Podul Sf. Ioan; pe bulevardul Tudor Vladimirescu intre strada Elena Doamna si strada Padurii; bd. Socola intre Podu Ros si bd. N. Iorga; bd. C. A. Rosetti intre strada Eternitate si strada Brandusa; Soseaua Moara de Foc intre pasaj Octav Bancila si Moara 1Mai; str. Strapungerii Silvestru intre strada Garii si pasaj Octav Bancila; str. Canta; str. Silvestru intre strada Garii si pasaj Alexandru cel Bun; bd. Nicolae Iorga intre Podul de Piatra si strada Mitropolit Varlaam.

Accesul autovehiculelor in zonele de parcare se va face in data de 1 iunie, pana la ora 16,00. Pentru identificarea mai usor a autovehiculelor pelerinilor participanti la eveniment, in parbriz se va afisa sigla evenimentului.

Se inchide circulatia vehiculelor in data de 1 iunie, intre orele 9,00 si 21,00 pe strazile din interiorul perimetrului format de intersectia urmatoarelor artere:
strada Garii - strada Arcu; strada Petru Movila - strada Saulescu; strada Petru Movila - strada Lozonschi (Closca); strada Petru Movila - strada Sf. Andrei (de la Petrom); strada Sf. Andrei - strada Ipsilanti; strada Sf. Andrei - strada Trei Ierarhi; strada Sf. Andrei - strada Gh. Ghibanescu; Splai Bahlui Mal Drept - bulevardul Cantemir; Splai Bahlui Mal Stang - strada Ipsilanti; Splai Bahlui Mal Stang - Podu de Piatra; bulevardul Prof. D. Mangeron - bulevardul Tudor Vladimirescu; Podu Ros - strada Palat; strada Elena Doamna - strada Smardan; strada Elena Doamna - strada Otilia Cazimir; strada Elena Doamna - strada Ghica Voda; strada Elena Doamna - strada A. Panu; strada Elena Doamna - strada Barboi; strada Cuza Voda - strada Cucu; strada Cuza Voda - strada I. C. Bratianu; strada Cuza Voda - strada Armeana; strada Cuza Voda - strada Dancu; strada Cuza Voda - strada Vasile Alecsandri; strada Gavriil Muzicescu - Piata Mihai Eminescu.

In perioada 31 mai, ora 6,00 - 2 iunie, ora 6,00 se elibereaza parcarile de pe urmatoarele amplasamente: strada Costache Negri - strada Barboi; strada Armeana, intersectie strada Costache Negri; strada Arcu (cinema Victoria); strada Agatha Barsescu (Teatrul National); strada Agatha Barsescu (in spatele Primariei); strada V. Conta; strada Nicolae Balcescu; Casa de Cultura a Studentilor; Moldova Business Center; Hotel Ramada (punct de interventie ambulanta).

Se interzice parcarea vehiculelor pe urmatoarele artere: strada Eternitate; strada Brandusa; strada Alistar; strada Soficu; strada Florea; strada Spancioc; strada Emil Racovita; strada Beldiceanu; strada Spital Pascanu; strada Vantu; strada Moara de Vant; stradela Moara de Vant; fundac Mircea; strada Noua; stradela Tudor Vladimirescu; strada Constantin Ramadan; stradela Moara de Vant; soseaua Ciric; drum Aeroport; parcarea de la Cimitirul Sf. Petru si Pavel.

Pentru cetatenii participanti la eveniment se amplaseaza 20 de puncte de informare.

Politia Municipiului Iasi, prin Biroul Rutier, va dispune inchiderea si altor artere de circulatie daca se inregistreaza un volum mare de trafic auto si pietonal. Defluirea participantilor la eveniment se va efectua de catre Politia Municipiului Iasi, prin Biroul Rutier, cu sprijinul Politiei Locale Iasi, care vor asigura imbarcarea acestora spre locurile de parcare stabilite. Redeschiderea circulatiei se va face gradual, din dispozitia Politia Municipiului Iasi prin Biroul Rutier.

O alta masura organizatorica include amenajarea unei zone de camping la marginea Iasului. Parcarea autovehiculelor pelerinilor se va face in parcarile supermarket-urilor Metro, Carrefour Era si Kaufland (Soseaua Pacurari si strada Theodor Rascanu nr. 6A).

In acest sens, Primaria Municipiului Iasi a solicitat supermarketurilor mentionate acceptul pentru a permite parcarea autovehiculelor. Transbordarea pelerinilor din zona Metro, Carrefour Era si Kaufland - Soseaua Pacurari catre locul evenimentului se va face cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Iasi.

Autoritatile locale interzic si circulatia oricarui vehicul care transporta substante inflamabile, explozive, toxice in data de 1 iunie, intre orele 12,00 si 20,00. De asemenea, se interzice comercializarea de produse petroliere in benzinariile de pe str. Sf. Lazar si Petrom de pe str. Sf. Andrei in data de 1 iunie intre orele 12,00 si 20,00.

Din motive de siguranta, iesenii care locuiesc in blocurile din zona Pietei Palatului Culturii, pietonalului Stefan cel Mare si strazilor A. Panu si C. Negri sunt rugati, la randul lor, sa evite sa stea in balcoane si sa tina ferestrele inchise pe 1 iunie, in intervalul orar 17,00 si 19,00.

Cu ocazia vizitei Papei Francisc la Iasi si-au anuntat prezenta presedintele Klaus Iohannis, reprezentanti ai mai multor ambasade la Bucuresti, si mai multi ministri din Republica Moldova. La eveniment sunt asteptati sa participe peste 65.000 de pelerini din tara si din strainatate.

Papa Francisc va ajunge la Iasi pe 1 iunie, unde la ora 17,25 va vizita Catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina". Aici se va intalni cu aproximativ 800 de bolnavi si de persoane in varsta. Dupa aceasta intrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piata Palatului Culturii pentru a participa la "Intalnirea mariana cu tinerii si familiile". De pe scena amplasata in Piata Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va sustine un discurs.

Vizita Papei la Iasi se va incheia in jurul orei 19,00. Cei care se vor afla, sambata seara, in centrul Iasului, vor avea ocazia de a lua parte la un concert sustinut de Gheorghe Zamfir, iar oficialitatile vor lua parte la o receptie organizata la Palatul Culturii.

Pana la sosirea Papei, in centrul Iasiului vor fi difuzate mai multe filme despre Suveranul Pontif. De la ora 16,00, va fi un program spiritual de pregatire a intalnire a Papei Francisc cu pelerinii. Perimetrul din fata Palatului Culturii va fi impartit in sapte zone in care vor fi asezate persoanele care s-au inscris pentru acest eveniment, fiecare zona avand un punct de prim ajutor. O a opta zona va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi si persoane in varsta. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior. In toate aceste zone se va putea patrunde incepand cu ora 11,00, doar cu permisele de acces si cu un act de identitate. Toti cei care vor intra in aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16,00 se vor inchide portile de acces in perimetrul securizat.

Restrictii de trafic in Bucuresti

Restrictii majore de acces si circulatie au fost stabilite de institutiile abilitate in mai multe zone din Bucuresti, in aceasta saptamana, in special la Palatul Patriarhiei, la Noua Catedrala Ortodoxa a Neamului si la Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Iosif", avand in vedere vizita Sanctitatii Sale Papa Francisc, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al PMB, transmis AGERPRES, avand in vedere afluxul foarte mare de pelerini si turisti care vor veni in Capitala, autoritatile estimand un numar de aproximativ 50.000 de persoane pe durata vizitei, pe teritoriul Bucurestiului functioneaza planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale sefilor de stat.

In aceste conditii, Comisia de Avizare a Adunarilor Publice a aprobat o serie de restrictii de trafic.

*** Incepand de joi, de la ora 18,00, se vor interzice opririle si stationarile vehiculelor in urmatoarele zone: zona Fantana Miorita, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, Piata Victoriei parcarea TNT, Calea Victoriei intre Piata Victoriei si bd. Regina Elisabeta, bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcarilor), Piata Mihail Kogalniceanu, bd. Eroilor, bd. Eroii Sanitari, bd. Marinescu intre Sos. Cotroceni si Piata Eroilor, bd. Stirbei Voda intre Calea Plevnei si str. Berzei (banda I catre str. Luterana), str. Constantin Stahi (incepand de joi dimineata, ora 8,00, pana duminica, ora 10,00), Piata Papa Ioan Paul al II-lea, bd. Schitu Magureanu (stanga/ dreapta), Splaiul Independentei si intre Pod Izvor si Pod Serban Voda, str. Vasile Parvan, str. Berzei intre Calea Plevnei si str. Stirbei Voda, str. Stirbei Voda intre str. Berzei si Calea Victoriei.

*** Presedintele Klaus Iohannis il va intampina, impreuna cu sotia sa, Carmen Iohannis, pe Papa Francisc, vineri, la Aeroportul International "Henri Coanda". Ulterior, Suveranul Pontif se va deplasa cu un papamobil catre Palatul Cotroceni, unde va fi primit in cadrul unei ceremonii oficiale pe Platoul Marinescu si se va trece in revista garda de onoare. Dupa acest moment, presedintele Iohannis si Papa Francisc vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de intalnirea cu autoritatile, societatea civila si corpul diplomatic. Seful statului va sustine o alocutiune, iar Suveranul Pontif un discurs.

Pentru acest moment, intre orele 11,30 - 13,30, traficul auto va fi restrictionat pe bd. Marinescu, intre Sos. Cotroceni si Piata Eroilor.

De asemenea, incepand de joi seara, de la ora 20,00, se vor interzice oprirea si stationarea autovehiculelor pe bd. Marinescu, Sos. Geniului parcarea adiacenta Palatului Cotroceni si Platoul Academiei Militare (Piata Eroilor).

*** In zona Nuntiaturii Apostolice vor fi restrictii inca de joi:
- in perioada 30 mai - 2 iunie, se vor aplica restrictii de trafic auto pe str. Pictor Stahi, Piata Papa Ioan Paul al II-lea, precum si interzicerea opririlor si stationarea vehiculelor pe bd. Schitu Magureanu intre Constantin Stahi si str. Stirbei Voda
- in perioada 30 mai, ora 18,00, - 31 mai, ora 21,00, pe bd. Schitu Magureanu intre Splaiul Independentei si str. Stirbei Voda, precum si pe str. Stirbei Voda intre str. Popa Tatu si str. Luterana se vor interzice oprirea si stationarea autovehiculelor
- incepand cu data de 30 mai, ora 20,00, pana pe data de 2 iunie, ora 12,00, sunt interzise oprirea si stationarea vehiculelor pe Intrarea Aurora.

*** Vineri, Papa Francisc va avea o intalnire cu Patriarhul BOR, Daniel, la Palatul Patriarhiei, apoi inaltul ierarh se va intalni cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane.

In acest context, de miercuri seara, de la ora 22,00, se interzic opririle si stationarile vehiculelor pe Aleea Colina Bucuriei, str. Bibescu Voda, Splaiul Unirii - zona Horoscop, bd. Unirii si Piata Unirii.

Vor fi restrictionate opririle si stationarile pe bd. Unirii, intre bd. Regina Maria si Piata Constitutiei, ambele sensuri; in Piata Constitutiei inclusiv cele doua bretele; bd. Libertatii intre bd. Natiunile Unite si rondul George Cosbuc; bd. Natiunile Unite intre bd. Libertatii si str. Izvor; Calea 13 Septembrie, intre bd. Libertatii si str. Tudor Vladimirescu/ Panduri; Piata Arsenalului; str. Izvor; str. Hasdeu; cele doua bretele de acces catre sediul Academiei Romane de pe Calea 13 Septembrie; str. Dr. Staicovici si Dr. Vitzu pe o portiune de 50 de metri de la intersectiile cu str. Izvor.

*** Suveranul Pontif va merge si la Catedrala Nationala, unde se vor prezenta alocutiuni si se vor interpreta cantari pascale, dupa ce se va spune rugaciunea "Tatal Nostru".

Pentru acest moment, de joi seara, ora 20,00, pana vineri, ora 21,00, se interzic oprirea si stationarea autovehiculelor in Piata Arsenalului, str. Izvor, bd. Natiunile Unite.

*** Papa Francisc va participa la Sfanta Liturghie la Catedrala Catolica "Sfantul Iosif", unde va rosti predica.

Aici, incepand de marti seara, de la ora 20,00, au fost interzise opririle si stationarile in scuarul situat la intersectia str. Berthelot cu str. Luterana.

De joi dimineata, de la ora 8,00, si pana vineri, la ora 22,00, vor fi interzise opririle si stationarile vehiculelor pe str. Banului intre Budisteanu si Calea Victoriei, totodata se va restrictiona traficul rutier pe str. Banului, incepand cu ora 20,00, pana vineri seara, la ora 22,00.

Tot pentru acest moment al programului vizitei Suveranului, incepand de miercuri seara, de la ora 20,00, vor fi interzise opririle si stationarile pe str. Luterana, intre str. Berthelot si str. Stirbei Voda, str. Berthelot intre Spiru Haret si Calea Victoriei, str. General Budisteanu intre str. Berthelot si str. Calea Grivitei, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfantul Sava.

Incepand de joi seara, de la ora 20,00, vor fi eliberate parcarea situata pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar in zona locurilor publice de parcare, precum si parcarea situata in dreptul Palatului Stirbei Voda in zona intersectiei cu Calea Grivitei.

De joi seara, de la ora 19,00, se vor interzice oprirea si stationarea vehiculelor in parcarea Salii Palatului, precum si pe breteaua Kretzulescu si pe breteaua Stirbei (Auditorium), pe str. Ion Campineanu intre str. Luterana si str. Walter Maracineanu.

*** In zona Pietei George Enescu, de joi dimineata, de la ora 7,00, vor fi eliberate urmatoarele parcari:
- parcarile de pe str. Benjamin Franklin intre Calea Victoriei si str. Nicolae Golescu;
- breteaua care face legatura intre str. Benjamin Franklin si str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu;
- parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau, precum si pe str. Episcopiei pana pe Calea Victoriei, str. Walter Maracineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei pana pe str. Ion Campineanu, str. Stirbei Voda breteaua adiacenta de la intersectia Luterana pana pe Calea Victoriei;
- parcarea aferenta Salii Palatului, str. Dem I. Dobrescu intre str. Boteanu si Calea Victoriei (aceasta este eliberata de marti seara, de la ora 20,00);
- parcarea de pe str. Academiei intre str. Ion Campineanu si st. Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renasterii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri