7 Iunie 2019

Ministerul de Externe nu isi asuma responsabilitatea pentru dezastrul de la votul din diaspora. Institutia da vina pe turismul electoral sau pe viteza redusa a internetului



Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sustine, in raportul privind votul din diaspora trimis premierului, ca printre factorii care au dus la cozile interminabile de la sectiile de votare din strainatate se numara suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact "actiuni coordonate de aducere la vot a unui numar mare de cetateni cu 5-6 autocare", faptul ca partidele nu si-au trimis reprezentanti in comisiile sectiilor de votare sau viteza redusa a internetului "in diferite tari si locatii", care a dus la probleme in functionarea sistemului STS de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, conform Hotnews.

MAE sustine ca "si-a indeplinit toate obligatiile legale", dar, in pofida "cresterii semnificative a sectiilor de votare", "s-a dovedit ca si-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din strainatate. In raport, Ministerul de Externe mai arata ca votul electronic sau prin corespondenta nu reprezinta o solutie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sustine, in raportul privind votul din diaspora trimis premierului, ca printre factorii care au dus la cozile interminabile de la sectiile de votare din strainatate se numara suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact "actiuni coordonate de aducere la vot a unui numar mare de cetateni cu 5-6 autocare", faptul ca partidele nu si-au trimis reprezentanti in comisiile sectiilor de votare sau viteza redusa a internetului "in diferite tari si locatii", care a dus la probleme in functionarea sistemului STS de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

MAE propune schimbarea legilor electorale care se refera la votul din strainatate, mai exact vot anticipat prelungit - timp de 7 zile inainte de inchiderea procesului electoral, sustinand ca aceasta ar elimina orice forma de birocratizare care ar putea sa ingreuneze procesul de votare in strainatate. MAE spune ca votul electronic sau prin corespondenta nu reprezinta o solutie, intrucat "pot crea si alte probleme pentru ca este nevoie de inscrierea prealabila a fiecarui cetatean (cu indicarea adresei de domiciliu/resedinta) pentru a-si putea exercita dreptul de vot".



Citeste si