Ministrul Sorina Pintea a declarat, joi, dupa ce in spatiul public au aparut o serie de detalii ale unui raport care vizeaza activitatea Agentiei de Transplant, ca a ales sa nu faca publice aceste informatii, pentru ca i s-a parut corect ca „rufele sa fie spalate in familie”.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca marti va avea loc o prima intalnire a noului Consiliu Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, astfel incat sa existe criterii clare de repartizare a organelor, care vor fi publicate pe site-ul ANT.

"Eu cu domnul dr. Radu Zamfir (directorul executiv al ANT - n.r.) colaboram foarte bine si am discutat despre Consiliul Stiintific, a aparut in Monitorul Oficial ordinul de ministru cu noul Consiliu Stiintific, format din 17 profesionisti, 16 plus directorul ANT. Marti la ora 10,00 vom avea prima intalnire, astfel incat sa avem criterii clare de repartizare a organelor, criterii care vor fi publicate pe site-ul ANT", a declarat joi Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Intrebata de ce nu a dat publicitatii raportul privind activitatea de transplant, ea a raspuns: "Am un motiv foarte bine intemeiat. In primul rand, noi trebuie sa redam increderea in actul donarii de organe, pentru ca nu putem avea transplant daca nu avem donare de organe. Nu mi s-a parut corect sa prezint niste concluzii triste, dar pe care incercam sa le transpunem in rezolvarea problemelor. Mi se pare mai corect in acest segment sa ne spalam rufele in familie. S-au facut pasi foarte multi si foarte importanti, inclusiv discutii cu Eurotransplantul. (...) Donarea este cel mai important act de care trebuie sa discutam acum".

Ea a mentionat ca sunt mai multe probleme legate de activitatea de transplant.

Citeste si:
S-a dat unda verde demararii proiectului constructiei bancii de sange
Pintea: S-a dat unda verde...

"Lucrurile scrise in acel raport au fost scrise destul de dur, pentru ca asta am cerut. In primul rand, nu avem o lege a transplantului. A fost la Guvern o perioada in consultare, acum s-a finalizat, urmeaza sa ii dam drumul. Am avut un Consiliu Stiintific care nu s-a intrunit din 2015, nu a avut cvorum. Acel Consiliu Stiintific trebuie sa stabileasca criteriile de alocare. Cum va explicati, de exemplu, ca in 2016 a fost marele scandal cu Institutul de Transplant din Cluj, cu profesorul Lucan si in 2018, cand am preluat conducerea MS, Lucan era inca in Consiliul Stiintific?", a spus Pintea.]

Agentia Nationala de Transplant: Numarul donatorilor a ajuns la 29 in ultimele trei luni

Presedintele Agentiei Nationale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir, a afirmat joi ca numarul donatorilor a ajuns la 29 in ultimele trei luni.

"In ultimele trei luni avem 29 de donatori. Daca mergem in ritmul acesta, s-ar putea sa ajungem poate chiar sa si depasim rata de donare din anii in care acest lucru a fost apreciat de intreaga Europa ca fiind cea mai rapida crestere a numarului de donatori, anii 2013-2014, cand au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Sigur, apreciem ca tara noastra ar putea ajunge ca numar efectiv undeva pe la 400 de donatori", a declarat dr. Zamfir la Digi 24.

El a spus ca prin aceasta crestere a numarului de donatori s-ar reduce mortalitatea pacientilor aflati pe lista de asteptare.

Citeste si:
Accident in Ialomita. Pintea, despre starea de sanatate a victimelor
Noi informatii despre...

"Aceasta mortalitate, practic, este motivatia noastra de zi cu zi. (...) De la inceputul anului pana la momentul preluarii acestei functii au fost patru donatori, in circa doua luni", a adaugat dr. Radu Zamfir.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Timisoara: Cea mai mare clinica de mari arsi din Romania, functionala