Razvan Vulcanescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca toate cresterile de salarii ale personalului auxiliar din spitale vor fi suportate din bugetul CNAS prin transferuri de la bugetul Ministerului Finantelor si "nu au nicio legatura cu bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate", destinat suportarii decontarii bunurilor si serviciilor.

Precizarile lui Razvan Vulcanescu vin dupa ce in spatiul public au circulat temeri ca acoperirea cresterilor salariale ale personalului auxiliar din bugetul CNAS ar putea afecta bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

"In momentul de fata, decizia de a se suporta cresterile salariale, inclusiv pentru personalul auxiliar din spitale, este o decizie care de fapt este absolut identica cu aceeasi decizie luata anterior de a se suporta cresterile salariale ale personalului medical. Iar toate aceste cresteri se suporta prin transferuri de la bugetul Ministerului de Finante. Nu are nicio legatura cu bugetul FNUASS, care este destinat suportarii decontarii bunurilor si serviciilor prestate de furnizorii aflati in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate", a explicat Razvan Vulcanescu, pentru HotNews.ro.

Presedintele CNAS a adaugat ca "In niciun caz dorinta nu a fost aceasta, ci de a ne asigura, pe de o parte, ca nu mai pleaca personalul din spitale, fie el si personal auxiliar, si, in acelasi timp, sa ne asiguram ca exista resurse financiare indestulatoare la nivelul spitalelor, ca sa poata sa achizitioneze medicamente si materiale sanitare."

Un Ordin comun semnat saptamana aceasta de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si de presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, stabileste ca "finantarea influentelor financiare determinate de cresterile salariale care se acorda in anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitatile sanitare publice va fi asigurata din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanteaza si influentele financiare determinate de cresterile de salarii ale personalului medical din aceleasi spitale".

Citeste si:
Amenzi pentru lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic
ANAF va da amenzi firmelor...

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a precizat ca "la inceputul anului s-a efectuat o marire salariala pentru personalul auxiliar, care a fost finantata initial din bugetele spitalelor. Insa, avandu-se in vedere impactul asupra bugetelor unitatilor sanitare publice cu paturi si asupra serviciilor medicale spitalicesti acordate asiguratilor, guvernul a decis, la sfarsitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sanatatii, ca pentru personalul incadrat in unitatile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitatile administrativ-teritoriale, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, influentele financiare determinate de cresterile salariale sa se asigure prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, de la titlul VI 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice' (OUG nr. 35/2019)."

"Ordinul pe care l-am semnat impreuna cu doamna ministru si care a fost publicat in Monitorul Oficial transpune in practica prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 35/2019 si totodata solutioneaza problema sursei de finantare a majorarilor salariale din spitalele publice intr-o maniera care evita aparitia unor dificultati bugetare pentru acestea" - a precizat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
USR cere DEMISIA presedintelui CNAS dupa zecile de zile fara sistem