Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani, fiind al saptelea dintre cei 11 copii ai caminarului Gheorghe Eminovici. Din 1860, a studiat la Liceul german din Cernauti, dar in 1863 s-a retras ca ''privatist'' (elev particular). In 1864 a fost copist la Tribunalul din Botosani, iar din 1865 a devenit custode al bibliotecii profesorului sau, Aron Pumnul, potrivit volumului biografic "Viata lui Mihai Eminescu" de George Calinescu (Editura pentru literatura, 1966).

Dupa moartea profesorului Aron Pumnul, Eminescu a plecat in Transilvania, la Blaj si Sibiu, unde si-a continuat studiile liceale, apoi a ajuns la Bucuresti, mergand in turneu cu trupele de teatru Tardini-Vladicescu. A devenit copist si sufleur in trupele de teatru Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), apoi a fost angajat sufleur la Teatrul National din Bucuresti, scrie Agerpes.

In perioada 1869-1872 a fost student la Facultatea de Filosofie din Viena, fara drept de prezentare la examene din cauza studiilor incomplete. Aici a devenit membru al societatii literar-sociale ''Romania'' si al celei literar-stiintifice ''Romania juna''. Din acea perioada dateaza prietenia cu Ioan Slavici, care era student la Drept, tot la Viena. In 1872 o cunoaste, la Viena, pe Veronica Micle, cea care a devenit apoi marea lui iubire.

Debutul literar al lui Mihai Eminescu a fost in ianuarie 1866, cand a scris poezia ''La mormantul lui Aron Pumnul'', pe care a semnat-o cu numele M. Eminovici si care a fost publicata in brosura scoasa la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernauti), intitulata ''Lacramioarele invataceilor gimnaziasti din Cernauti la mormantul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul''.

Tot in 1866 a inceput colaborarea cu revista ''Familia'', condusa de Iosif Vulcan, care l-a descoperit pe viitorul mare poet si care i-a schimbat acestuia numele in Mihai Eminescu. Prima poezie publicata in revista "Familia" a fost ''De-as avea...'', semnata pentru intaia oara Mihai Eminescu. Din 1866 pana in 1883, a mai scris alte 18 poezii. A inceput sa colaboreze la revista ieseana ''Convorbiri literare'' in 1870, unde a publicat poezii, dar si povestea ''Fat Frumos din lacrima''.

Mihai Eminescu

Dupa ce s-a stabilit la Iasi, a frecventat sedintele societatii literare ''Junimea'', unde si-a citit lucrarile. Criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al ''Junimii'', a remarcat profunzimea si expresia artistica a liricii eminesciene. In 1871 au mai aparut in revista societatii poezii, dar si proza scrisa de Eminescu.

Intrarea sa in publicistica a avut loc in 1870, tot in ''Familia''. Titu Maiorescu - la acea vreme ministru al Cultelor si Instructiunii Publice - l-a indemnat pe Mihai Eminescu sa-si completeze studiile. Astfel a urmat, in perioada 1872-1874, cursuri de filosofie, istorie, limba sanscrita si mitologie comparata, geografie, etnografie, istoria stiintei s.a., la Universitatea din Berlin, dar nu le-a finalizat. A revenit la Iasi, unde a lucrat ca director al Bibliotecii Centrale (1874), ca profesor la Institutul Academic si ca revizor scolar pentru districtele Iasi si Vaslui (1875-1876). Atunci l-a cunoscut pe Ion Creanga, care i-a devenit prieten.

In paralel cu activitatea jurnalistica, Mihai Eminescu a continuat sa scrie poezii. Revista ''Convorbiri literare'' ii publica alte creatii, intre care celebra serie a "Scrisorilor" si poemul "Luceafarul", precizeaza volumul "Viata lui Mihai Eminescu".

In 1883, semnele bolii lui Eminescu se agravau si a fost internat la Sanatoriul Caritas al doctorului Alexandru Sutu, conform "Dictionarului general al literaturii romane" (Ediura Univers Enciclopedic, 2005). In acelasi an, a plecat la Viena unde a fost internat la Sanatoriul Ober-Dobling. In 1884 e numit subbibliotecar la Biblioteca Centrala din Iasi.

Volumul "Poesii", singurul tiparit in timpul vietii lui Mihai Eminescu, a aparut la 21 decembrie 1883. Cartea a fost tiparita in lipsa autorului, poetul fiind plecat din tara.

Boala avansa, iar in primavara anului 1888 se stabileste la Botosani, la sora sa Henrieta. In iulie, acelasi an, pleaca pentru tratament la baile de la Hall, in Austria. La intoarcere, se stabileste la Bucuresti, insotit de Veronica Micle. Grav bolnav, Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucuresti. Doua zile mai tarziu, in 17 iunie, a fost inmormantat in Cimitirul Bellu, sub un tei.

La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a devenit membru de onoare post-mortem al Academiei Romane, in semn de pretuire pentru valoroasa mostenire culturala pe care ne-a lasat-o.

In ianuarie 2005, la aniversarea a 155 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, a fost publicat primul volum al manuscriselor eminesciene, editie facsimilata aparuta sub egida Academiei Romane, volum coordonat de Eugen Simion. La 15 ianuarie 2006 au fost lansate volumele II-VI din aceasta editie, iar in 2008, la aniversarea a 158 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, a avut loc lansarea a inca 12 volume din seria manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu.

Cartile au aparut intr-un tiraj de 750 de exemplare, sub egida Editurii Enciclopedice, a Bibliotecii Academiei Romane si a Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta. Un CD cu imaginea originala a manuscrisului insoteste fiecare volum.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri