Un medic cardiolog in varsta de 54 de ani din Sibiu a murit in timpul unei excursiii. Acesta facea garzi la Serviciul Judetean de Urgente, dar avea colaborari la Policlinica Astra si Medica din Sibiu. Intre timp, medicii din Romania sunt revoltati de sistemul actual si cer o initiativa prin care garzile sa fie trecuta la vechime. "Stimati guvernanti, uitati-va in jur si incercati sa vedeti efectele tergiversarii, nepasarii, indolentei de care dati dovada cand e vorba de medici. Cati vreti sa sa se mai alinieze convoiului mortuar?", a postat un medic pe pagina de Facebook.

"Inca o veste trista acopera corpul medical, la nici o saptamana de cand un medic a decedat. Astazi, dr. Catalin Balan, cardiolog in Sibiu, a plecat langa cei 45 de medici morti in garzi sau dupa. Condoleante familiei!
Stimati guvernanti, uitati-va in jur si incercati sa vedeti efectele tergiversarii, nepasarii, indolentei de care dati dovada cand e vorba de medici. Cati vreti sa sa se mai alinieze convoiului mortuar?
Initiativa privind garzile de a fi trecute la vechime, poate salva sute de vieti, atat ale medicilor, dar si ale pacientilor. Nu lasati timpul sa treaca daca vreti sa mai aveti un corp medical de elita", a postat un coleg de breasla almedicului decedat.

De asemenea, fata de acest incident a reactionat si medicul primar dr. Livia Davidescu, care intreaba autoritatile romane daca nu le suna niciun "clopotel al ratiunii" cand citesc aceste randuri.

"Nu va suna niciun clopotel al ratiunii cand cititi aceste randuri?
Daca v-a lasat memoria, va ajut..E al doilea medic ce efectua garzi in Romania, decedat in 8 zile! Cum vi se pare asta, domnilor ministri? Cum vi se pare asta domnilor parlamentari? Colegiul Medicilor are vreo parere?
Sunt, pur si simplu in soc.nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca sotulul meu este si el, cardiolog, are tot 54 de ani si face garzi! Sa ma astept la tot ce poate fi mai rau? Pentru ca face minim 4 garzi pe luna ca sa asigure continuitatea?", a scris medicul pe pagina de Facebook.

Ea atrage atentia ca toate acestea se intampla din cauza unui vid legislativ pe care decidentii au promis sa il umple.

Citeste si:
200 de bolnavi, in grija fiecarui medic angajat la spitalele PMB
200 de bolnavi au fost in...

"Domnule Ministru al Muncii..ati spus sa asteptam 2 saptamanii ca sa gasiti o solutie! In mod normal, termenul este unul rezonabil, doar ca pentru noi, cei ce facem garzi, timpul are o cu totul alta dimensiune, din pacate..cea a mortii!
Deja ritmul deceselor a atins cote alarmante! Prea multi, prea tineri prea nevinovati! Salvati-i cu un OUG..OM.. ce vreti dumneavoastra! Dar opriti cumva nenorocirile astea!", a scris medicul primar pe Facebook.

Dr. Livia Davidescu este cea care a postat anul trecut o lista cu peste 40 de medici care au murit in timpul garzilor, cerand autoritatilor ca garzile sa fie recunoscute ca vechime in munca.

Medicul din Sibiu este al doilea medic care moare in mai putin de 2 saptamani. Pe 7 iunie 2019, un medic oradean a decedat, dupa ce i s-a facut rau in timp ce era in garda la un Centru de Permanenta din Oradea, doctorul fiind gasit prabusit in baie de catre asistentul medical cu care lucra.

Citeste si:
REPORTAJ: O zi printre cei care salveaza vieti din ghearele mortii
O zi printre cei care...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Fostul primar al Sibiului, Astrid Fodor, se intoarce in functie